Формування локальної ідентичності у межах Слобідської України в другій половині XVII - середині XIX ст.: поліетнічний склад і проблема самовизначення - Меліхова, Катерина Володимирівна (Харків : Харківський національний університет імені В.Н. Каразіна, 2025)
Бакалаврська робота присвячена дослідженню процесу формування локальної ідентичності населення Слобідської України у другій половині XVII – середині XIX століття. У центрі уваги опинилися соціокультурні, адміністративні, правові та повсякденні механізми, що забезпечували стійке відчуття належності до локального простору, зокрема через полковий устрій, мовні практики, ритуали та побутові традиції. У ході дослідження особливу увагу приділено тому, як мешканці Слобожанщини самовизначалися не через імперську або національну ідентичність, а через зв’язок із місцевими інституціями, звичаями та формами взаємодії у громаді. При написанні бакалаврської роботи були використані архівні документи, правові пам’ятки, етнографічні описи, а також наукові праці українських та зарубіжних дослідників, присвячені історії Слобідської України, історичній антропології, повсякденню та проблематиці локальної ідентичності.

The bachelor's thesis is devoted to the study of the process of forming the local identity of the population of Sloboda Ukraine in the second half of the 17th - mid-19th centuries. The focus was on socio-cultural, administrative, legal and everyday mechanisms that provided a stable sense of belonging to the local space, in particular through the regimental system, language practices, rituals and everyday traditions. During the study, special attention was paid to how the inhabitants of the Slobozhanshchyna defined themselves not through imperial or national identity, but through the connection with local institutions, customs and forms of interaction in the community. When writing the bachelor's thesis, archival documents, legal monuments, ethnographic descriptions, as well as scientific works of Ukrainian and foreign researchers devoted to the history of Sloboda Ukraine, historical anthropology, everyday life and the problems of local identity were used.
Formation of local identity within the borders of Slobodsk Ukraine in the second half of the 17th - mid-19th centuries: polyethnic composition and the problem of self-determination
Керівник роботи: Журавльов Денис Володимирович, кандидат історичних наук, доцент кафедри історії України
Keywords: HUMANITIES and RELIGION::History and philosophy subjects::History subjects::History; історія Слобідської України; history of Slobodsk Ukraine; локальна ідентичність; local identity; імперська інтеграція; imperial integration; культурно-освітній простір; cultural and educational space