Профілактика в стоматології : навчальний посібник [Електронний ресурс] - Ніконов, Андрій Юрійович; Ярошенко, Олена Григорівна; Герман, Світлана Іванівна; Бобровська, Наталія Павлівна; Криничко, Валерія Василіївна; Геранін, Станіслав Ігоревич; Гризодуб, Дмитро Васильович; Nikonov, Andrii; Yarohenko, Olena; Herman, Svitlana; Bobrovska, Nataliia; Krynychko, Valeriia; et al. (Харків : Харківський національний університет імені В.Н. Каразіна, 2024)
В навчальному посібнику розглянуті сучасні принципи та методи профілактики, численних принципів і методів ендогенної та екзогенної профілактики карієсу зубів у дітей та дорослих, профілактики зубощелепних аномалій. Надана сучасна концепція профілактики карієсу та зубощелепних аномалій в стоматології яка базується на своєчасному проведенні ендогенних та екзогенних заходів в залежності від віку дитини, враховуючи сучасні досягнення профілактичної стоматології. Також в навчальному посібнику наданий опис особливостей розвитку зубощелепної ділянки та зубів у дітей в різні вікові періоди. При проведенні екзогенної та ендогенної профілактики карієсу та зубощелепних аномалій слід враховувати вік дитини. Загальні хвороби дитини впливають на розвиток патологій зубощелепної ділянки та зубів, при проведенні профілактичних заходів слід враховувати також соматичну патологію дитини. Матеріали, які представлені у навчальному посібнику, допоможуть здобувачам вищої освіти за фахом «Стоматологія» розширити та доповнити свої знання з цієї теми.

The study guide discusses modern principles and methods of prevention, numerous principles and methods of endogenous and exogenous prevention of dental caries in children and adults, prevention of maxillofacial anomalies. A modern concept of prevention of caries and dento-jaw anomalies in dentistry is provided, which is based on the timely implementation of endogenous and exogenous measures depending on the age of the child, taking into account the modern achievements of preventive dentistry. Also, the study guide provides a description of the features of the development of the maxillofacial area and teeth in children at different age periods. When carrying out exogenous and endogenous prevention of caries and dento-jaw anomalies, the age of the child should be taken into account. General diseases of the child influence the development of pathologies of the maxillofacial area and teeth, when carrying out preventive measures, the child's somatic pathology should also be taken into account. The materials presented in the study guide will help students of higher education in the specialty "Dentistry" to expand and supplement their knowledge on this topic.
Prevention in dentistry : study guide [Electronic resource]
Електронне навчальне видання комбінованого використання. Можна використовувати в локальному та мережному режимі
Keywords: ODONTOLOGY; ендогенна профілактика; екзогенна профілактика; первинна профілактика; вторинна профілактика; третинна профілактика; профілактика карієсу у дітей; герметизація фісур постійних зубів; герметизація фісур тимчасових зубів; ремінералізуюча терапія; мінералізація твердих тканин зубів у дітей; endogenous prevention; exogenous prevention; primary prevention; secondary prevention; tertiary prevention; caries prevention in children; sealing of fissures of permanent teeth; sealing of fissures of temporary teeth; remineralizing terrarium; mineralization of hard dental tissues in children