Фабрикація порядку. Знання в конституюванні соціального - Голіков, О.С.; Golikov, O.S. (Харків: ХНУ імені В. Н. Каразіна, 2019)
Дисертація присвячена концептуалізації порядку соціального як фабрикованого знаннєвого феномену. Спираючись на широку теоретико-методологічну базу (соціальна антропологія, синтетичні методології, проблематика Іншого, теорії комунікації, дослідження форм суспільної свідомості, соціологія простору), автор аналізує процеси та модуси конституювання соціального та місця в них знання. Значну увагу приділено можливостям соціологічного дослідження конституювання влади, порядків, режимів, практик з позицій соціології знання. Зокрема, запропоновані різноманітні осі епістемологічного упорядкування знання. Здійснено соціологічну концептуалізацію знання як точки перетину суб’єкта дії, Другого (як конкретного іншого) та Третього (як абстрагованого, узагальненого іншого) в площинах дії, комунікації, означування та уречевленості, що дозволило авторові розширити інтерпретацію знання, позбавившись суто дискурсивного та текстуального розуміння природи знання, а також здійснивши подальшу соціологізацію категорію знання. 34 На підставі ряду авторських та колективних соціологічних досліджень, виконаних як у кількісній, так і в якісній методологіях, аналізуються процеси виробництва знання, їхнє інтерферування та інтерпенетрація з практиками та структурами, здійснюється концептуалізація категорії знаннєвих протоколів, а також детально описуються та аналізуються об’єктивації соціального у знаннєвих формах на прикладах особистих листів та публічних виступів.
Fabrication of order. Knowledge in the constitution of social
Thesis for the Doctor’s degree in Sociology by speciality 22.00.01 – Theory and History of Sociology. – V. N. Karazin Kharkiv National University, Ministry of Education and Science of Ukraine, Kharkiv, 2019. The dissertation is devoted to the conceptualization of the order of social as a fabricated knowledge phenomenon. The author, relying on a broad theoretical and methodological base (social anthropology, synthetic methodologies, problems of the Other, communication theory, research of forms of social consciousness, sociology of space), analyzes the processes and modes of constitution of social and place in them knowledge. Considerable attention is paid to the prospects of a sociological study of the constitution of power, orders, regimes, and practices from the standpoint of expanded sociology of knowledge. Different axis of epistemological ordering of knowledge are offered The sociological conceptualization of knowledge as a point of intersection of the subject of action, the Second (as a specific one) and the Third (as abstract, generalized Another) in the planes of action, communication, signification and reification, allows the author to expand the interpretation of knowledge, having got rid of purely discursive and textual understanding the nature of knowledge, as well as having further sociologization the category of knowledge. On the basis of a number of author's and collective sociological researches carried out both in quantitative and qualitative methodologies, the processes of knowledge production, their interference and interpenetration with practices and structures are analyzed, the conceptualization of the category of knowledge protocols is carried out, and the objectification of the social is described and analyzed in detail in knowledgeable forms on examples of personal letters and public appearances.
Keywords: Research Subject Categories::SOCIAL SCIENCES; соціологія знання; знання; порядок; режим; соціальний Другий; соціальний Третій; форми суспільної свідомості; практики; фабрикація; знаннєвий протокол; хронотоп; влада; невипадковість взаємодії; sociology of knowledge; knowledg; order; mode; social Second; social Third; forms of social consciousness; practice; fabrication; knowledge protocol; chronotope; power; non-randomness of interaction