Украинский вестник на 1816 год. Часть вторая. Месяц апрель - б/а (Харьков : В Университетской типографии, 1816)
«Украинский вестник» (1816-1819 рр.) – перший на Україні літературно-художній, науковий та громадсько-політичний місячник, видання якого тривало чотири роки. Ініціатором його видання був професор словесності Харківського університету Іван Срезневський (1770-1820), видавцями-редакторами – талановиті публіцисти й організатори Євграф Філомафітський (1790-1831), Розумник Гонорський (1791-1819). Журнал мав відділи науки й мистецтва, красного письменства і “суміші”. Першим із тогочасних видань «Украинский вестник» відкрив відділ місцевої хроніки – харківські записки, котрий вів Григорій Квітка-Основ’яненко. Певний час існував також відділ дитячого читання, а потім – закордонних відомостей. Тираж журналу – 500 примірників, поширювався по всіх містах Слобідської України, Півдня Росії, а також у Петербурзі, Москві, Ризі, Варшаві, Тифлісі та ін. «Украинский вестник» користувався широкою популярністю. Найбільшим здобутком журналу слід назвати публікацію на його сторінках естетичних праць Р.Гонорського, художньої прози І.Вернета, української поезії П.Гулака-Артемовського. Сміливі виступи журналу привернули увагу місцевої та столичної цензури і на початку 1820-го року було “припинено його негайно”.
Keywords: Research Subject Categories::SOCIAL SCIENCES::Social sciences::Education; Research Subject Categories::HUMANITIES and RELIGION::History and philosophy subjects::History subjects::History of science; Research Subject Categories::HUMANITIES and RELIGION::Aesthetic subjects::Literature; Харьковский университет; Kharkov University; Успенский Гавриил, декан; Гетман Хмельницкий; Грибовский М.; Исторические замечания о Малороссии от смерти Гетмана Богдана Хмельницкого до Полтавского сражения; Гонорский Разумник, с французского; Главное правило подражательной гармонии слова; Вернет И.Ф.; Воспоминания о Новгород-Северском, посвященные тамошним друзьям и Харьковским А. Ив. К-му, Ив. Ив. Б-му; Лебедь (Из Бюффона); Шумлянская Глафира, с французского; Детское чтение; Розан; Ревность к наукам; Франклин; Срезневский Ив.; Кричевская Любовь; Харьковские записки; Отделение Российского Библейского общества в Харькове; Карнеев Захар; Харьковское Библейское общество; Слободско-Украинское отделение Российского Библейского общества; Российское Библейское общество; Харьковское Общество Благотворения; Институт для воспитания девиц; О новой системе воспитания для первоначальных училищ; Повинухин Фалурден