Засади управління грошовими потоками банку: інтеграція ризик-менеджменту та цифрових технологій - Коломієць, Юлія Юріївна; Kolomiiets, Yuliya (Мукачево : Економіка та суспільство, 2025)
У статті розглядаються сучасні підходи до управління грошовими потоками банку з урахуванням інтеграції ризик-менеджменту та цифрових технологій. Описано ключові принципи організації фінансових потоків, методи контролю ліквідності та мінімізації кредитного, ринкового та операційного ризиків. Особлива увага приділяється впровадженню фінтех-рішень, автоматизації процесів, використанню блокчейну, аналітики даних та штучного інтелекту для оптимізації банківських операцій та підвищення ефективності управління ризиками. Проведений аналіз дозволяє виділити переваги інтегрованого підходу до цифрового контролю фінансових потоків та прогнозування ліквідності, що сприяє підвищенню фінансової стабільності та конкурентоспроможності банківських установ.

The article examines modern approaches to bank cash flow management, taking into account the integration of risk management and digital technologies. It describes the key principles of organizing financial flows, methods for controlling liquidity, and minimizing credit, market, and operational risks. Special attention is given to the implementation of fintech solutions, process automation, the use of blockchain, data analytics, and artificial intelligence to optimize banking operations and enhance the efficiency of risk management. The analysis highlights the advantages of an integrated approach to digital control of financial flows and liquidity forecasting, contributing to improved financial stability and the competitiveness of banking institutions.
Bank cash flow management principles: integration of risk management and digital technologies
Keywords: SOCIAL SCIENCES::Business and economics; SOCIAL SCIENCES::Statistics, computer and systems science::Informatics, computer and systems science; управління грошовими потоками; банківський фінансовий менеджмент; ліквідність банку; фінансові потоки; казначейство банку; кредитний ризик; ринковий ризик; операційний ризик; управління ризиками; фінансовий контроль; фінтех; цифрові банківські платформи; автоматизація процесів; блокчейн у банкінгу; аналітика даних; штучний інтелект у фінансах; інтегрований підхід; цифровий контроль ризиків; оптимізація грошових потоків; прогнозування ліквідності; цифровий моніторинг; cash flow management; bank financial management; bank liquidity; financial flows; bank treasury; credit risk; market risk; operational risk; risk management; financial control; fintech; digital banking platforms; process automation; blockchain in banking; data analytics; Big Data; Data Analytics; artificial intelligence in finance; integrated approach; digital risk control; cash flow optimization; liquidity forecasting; digital monitoring