Древнекитайская модель ≪целостного человека≫ в философии Кун-Цзы - Родичева, И.С. (Харкiвський нацiональний унiверситет iм. В.Н. Каразiна, 2011)
Статья посвящена рассмотрению концепции «целостного человека» («Совершенномудрого мужа») в учении Конфуция. Автор предпринимает попытку на основе анализа понятий Дао и Жень переосмыслить идею «целостного человека», опираясь на труды ведущих синологов и эпистемологический анализ поля ментальных установок конфуцианства, определяющих формы внутреннего постижения и формирующих стратегии самопознания в древнекитайской философии. Стаття присвячена розгляду концепції «цілісної людини» («Довершенномудрого чоловіка») у вченні Конфуція. Автор робить спробу на засадах аналізу поняття Дао та Жень переосмислити ідею «цілісної людини», спираючись на праці провідних синологів і епістемологічний аналіз поля ментальних установок конфуціанства, виявляючи форми внутрішнього осягнення та формуючих стратегії самопізнання у давньокитайської філософії. The abstracts are devoted to the consideration of the concept of the “holistic man” (“superior wise man”) in the teaching of Confucius. The author tries to rethink the idea of “the holistic man” on the basis of the analysis of concepts Tao and Zen in the works of leading Sinologists and epistemological analysis of the field of mental directions of Confucianism, which determine the forms of the inner self-comprehension and form the strategies of self-cognition in Ancient Chinese philosophy.
До десятиріччя філософського факультету Харківського національного університету імені В. Н. Каразіна.
Keywords: Tao; Zen; holistic man; superior wise man; self-cognition; Дао; Жень; Целостный человек; Совершенномудрый муж; самопознание