Дослідження в галузі джерелознавства, архівознавства та спеціальних історичних дисциплін на історичному факультеті Харківського університету - Іващенко, В.Ю.; Красько, О.І. (Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна, 2015)
У статті розглядається розвиток джерелознавства, архівознавства та спеціальних історичних дисциплін на історичному факультеті Харківського університету за період з 1990 р. по 2014 р., зокрема, було проаналізовано навчальні дисципліни джерелознавчого спрямування та відповідні наукові праці: розглянуто динаміку публікацій та тематику джерелознавчих праць, внесок різних кафедр, типи видань, авторський склад та ін. З’ясовано, що осередком джерелознавчих досліджень є кафедра історіографії, джерелознавства та археології, яка публікує дві третини відповідної наукової продукції. В статье рассматривается развитие источниковедения, архивоведения и специальных исторических дисциплин на историческом факультете Харьковского университета за период с 1990 г. по 2014 г. В частности, автором были проанализированы учебные дисциплины источниковедческого направления и соответствующие научные труды: рассмотрена динамика публикаций и тематику источниковедческих работ, вклад различных кафедр, типы изданий, авторский состав и др. Выяснено, что центром источниковедческих исследований является кафедра историографии, источниковедения и археологии, которая публикует две трети соответствующей научной продукции. The article discusses the development of sources studies, archival science and special historical disciplines at the Historical Faculty of Kharkiv University from 1990 to 2014. In particular, the author analyzed the disciplines of source studies areas and relevant scientific works. A mention should be made about the dynamics of publications, topics of source studies works and contributions of different departments, types of editions, authors, etc. It was investigated that the the center of source studies research is the Department of Historiography, Source Studies and Archaeology, which publishes two thirds of correspondent scientific works.
Keywords: джерелознавство; архівознавство; спеціальні історичні дисципліни; Харківський університет; кафедра історіографії, джерелознавства та археології; источниковедение; архивоведение; специальные исторические дисциплины; Харьковский университет; кафедра историографии, источниковедения и археологии; source studies; archival science; special historical disciplines; Kharkiv University; Department of Historiography, Source Studies and Archaeology