Обертальні властивості астероїдів, що входять до сімейств - Солов’ян, Катерина Олександрівна; Solovian, K. O. (Харків : Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна, 2025)
У дипломній роботі проведено аналіз обертальних та оптичних властивостей 29 найбільших сімейств астероїдів головного поясу. Списки членів сімейств були взяті з бази даних Nesvorný (2015). Для обраних сімейств астероїдів побудовано розподіли параметру a*, альбедо від а*, амплітуд кривих блиску, періодів обертання та V-shape. Проведений аналіз показав що найбільші відмінності знайдено у розподілі амплітуд кривих блиску. У більшості сімейств головний максимум на графіку розподілу амплітуд між 0.25 та 0.35 магнітуд. У 18 сімейств максимуми на графіку розподілу періоду спостерігається на 5-10-15 годинах. Для випадку Juno низькоальбедні та середньоальбедні підгрупи мають однаковий розподіл періодів але показують слабку відмінність у розподілі амплітуд (середньоальбедні мають більшу амплітуду). Для випадку Hungaria астероїди з великими амплітудами кривих блиску (>0.45) мають довші періоди обертання. Було виявлено що 13 сімейств які демонструють наявність різних таксономічних класів у своєму складі. При цьому у 2 сімействах наявні чіткі рівноцінні за кількістю об’єктів групи різної таксономічної природи (Juno, Baptistina). Для восьми сімейств V-shape мають не чітку форму (Juno, Phocaea, Adeona, Erigone, Ursula, Hansa, Gefion). Розрахована оцінка віку сімейств (від 130 млн. років до 3,7 млрд. років) добре узгоджується із попередніми роботами (Spoto et al., 2015).

In this thesis, we analyze the rotational and optical properties of the 29 largest families of asteroids in the main belt. The lists of family members were taken from the Nesvorný (2015) database. The distributions of the parameter a*, albedo from a*, light curve amplitudes, rotation periods, and V-shape were constructed for the selected asteroid families. The analysis showed that the largest differences were found in the distribution of the light curve amplitudes. In most families, the main maximum on the amplitude distribution plot is between 0.25 and 0.35 magnitudes. For 18 families, the maximums on the period distribution plot are observed at 5-10-15 hours. For the case of Juno, the low-albedo and medium-albedo subgroups have the same period distribution but show a weak difference in the amplitude distribution (medium-albedo have a larger amplitude). For the Hungaria case, asteroids with large light curve amplitudes (>0.45) have longer rotation periods. It was found that 13 families demonstrate the presence of different taxonomic classes in their composition. At the same time, 2 families have clear equivalent groups of different taxonomic nature in terms of the number of objects (Juno, Baptistina). For eight families, the V-shape is not clear (Juno, Phocaea, Adeona, Erigone, Ursula, Hansa, Gefion). The estimated age of the families (from 130 million years to 3.7 billion years) is in good agreement with previous studies (Spoto et al., 2015)
Rotational properties of asteroids belonging to the families
Науковий керівник: Слюсарев Іван Григорович, кандидат фізико-математичних наук, доцент кафедри астрономії і космічної інформатики
Keywords: NATURAL SCIENCES::Physics::Astronomy and astrophysics; орбетальні властивості; сімейства астероїдів; бази даних; V-shape; статистичний аналіз; таксономія; вік сімейств астероїдів; orbital properties; asteroid families; databases; statistical analysis; taxonomy; age of asteroid familie