Индивидуальные особенности динамики липидного спектра у пациентов с ишемической болезнью сердца после аортокоронарного шунтирования на этапах терапии малыми дозами аторвастатином - Гунаева, О.А.; Крайз, И.Г.; Яблучанский, Н.И. (Харкiвський нацiональний унiверситет iм. В.Н. Каразiна, 2004)
Амбулаторно наблюдали 10 пациентов с хронической ишемической болезнью сердца (ХИБС), перенесших операцию аортокоронарного шунтирования. Средняя продолжительность времени на момент первичного обследования после оперативного лечения составила (1±3,5) лет. До операции 4 пациента в качестве гиполипидемического средства принимали – симвастатин, 6 пациентов - аторвастатин. После оперативного лечения все пациенты были переведены на аторвастатин в дозе 10 мг на ночь (торговое название – липримар). Пациенты были распределены по группам дислипопротеидемий. Оценивали общий холестерин, ЛПНП, ЛПОНП, ЛПВП, триглицериды (ТГ), коэффициент атерогенности (КА). На фоне терапии у всех пациентов отмечена оптимизация показателей липидного спек- тра крови, независимо от исходного типа и степени дислипопротеидемии. При этом у одной половины пациентов гиполипидемический эффект наступал в первые дни и второй – спустя месяц от начала терапии. Более сильным понижение уровня липидов оказывалось у пациентов с классами 2а и 4 дислипопротеидемий по Фредриксону. Амбулаторно спостерігалися 10 пацієнтів з хронічною ішемічною хворобою серця, котрі перенесли аортокоронарне шунтування. Середня тривалість часу на момент первинного огляду після оперативного лікування склала (1±3,5) років. До операціі 4 пацієнта як гіполіпідемічний засіб приймали сімвастатін, 6 пацієнтів − аторвастатін. Після оперативного лікування всі пацієнти були переведені на прийом аторвастатіна в дозі 10 мг на ніч (торгова назва ліпримар). Пацієнти були розподілені по групах дісліпопротеідеміі. Оцінювали загальний холестерин ЛПДНГ ЛПНГ ЛПВГ ТГ КА. На фоні лікування у всіх пацієнтів відмічена оптимізація ліпідного спектру крові, незалежно від початкового типу і ступеня дісліпопротеідеміі. При цьому, у одної половини пацієнтів гіподіпідемічний ефект спостерігався у перші дні лікування, у другої половини - через 2 місяці від початку лікування. Більш сильнішим зниження рівня ліпідів було у пацієнтів класу 2а і 4 дісліпопротеідеміі за Фрідріксеном During the investigation 10 out-patients with chronic ischemic heart disease (CIHD) after aortic-coronary bypass were observed. The average period of time after operation before initial investigation comprised (1±3,5)years. Before the operation the patients were administered simvastatin as lipid lowering therapy,6 patients were treated with atorvastatin. After the operation all patients received atorvastatin 10 mg. PO at night (trade name liprimar). Patients were divided into 3 groups according to the types of dislipoproteidemia. Total cholesterol, LDL, VLDL, HDL, triglycerides, index of atherogenity. During the therapy the optimization of lipid spectrum of blood indices was noted in all patients, without regarding initial type and grade of dislipoproteidemia. Moreover, in half of patients lipid lowering effect started on first days of therapy, in other half - after a month from the treatment beginning. The decrease of lipid level was more essential in patients with 2a and 4 types of dislipoproteidemia according to Fredrickson.
Keywords: ХИБС; аторвастатин; липидный спектр; дислипопротеидемии; индивидуальные реакции пациентов