Зв’язок копінг-стратегій подолання стресу з психологічними особливостями осіб молодого віку - Червоний, Олег Сергійович (Харків : Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна, 2026)
Об’єкт дослідження: копінг-стратегії подолання стресу у осіб молодого віку.Предмет дослідження: психологічні особливості та їх зв’язок з копінг-стратегіями подолання стресу у осіб молодого віку.Мета дослідження: виявлення взаємозв’язку між копінг-стратегіями подолання стресу та психологічними особливостями осіб молодого віку. Розробка практичних рекомендацій щодо формування більш ефективних способів подолання стресових ситуацій у молодих людей.Основні завдання дослідження:1.Провести теоретичний аналіз наукових підходів до вивчення стресу та копінг-стратегій у психології.2.Розглянути та проаналізувати психологічні особливості осіб молодого віку, що можуть впливати на вибір способів подолання стресових ситуацій.3.Виявити особливості використання різних копінг-стратегій серед осіб молодого віку та визначити їх взаємозв’язок із психологічними характеристиками особистості.4.На основі отриманих результатів розробити практичні рекомендації щодо формування ефективних копінг-стратегій подолання стресу у осіб молодого віку. Практична значущість дослідження полягає у можливості використання отриманих результатів у діяльності практичних психологів, педагогів та соціальних працівників. Результати дослідження можуть бути використані під час проведення психологічних консультацій, тренінгів та програм психологічної підтримки молоді. Запропоновані рекомендації можуть сприяти розвитку більш ефективних способів подолання стресу, покращенню емоційного стану молодих людей та підвищенню їх психологічної стійкості у складних життєвих ситуаціях.

Object of the research: coping strategies for overcoming stress in young people.Subject of the research: psychological characteristics and their relationship with coping strategies for overcoming stress in young people. The purpose of the research: to identify the relationship between coping strategies for overcoming stress and the psychological characteristics of young people. The study also aims to develop practical recommendations for the formation of more effective ways of coping with stressful situations in young people. Main objectives of the research: 1.To conduct a theoretical analysis of scientific approaches to the study of stress and coping strategies in psychology. 2. To consider and analyze the psychological characteristics of young people that may influence the choice of ways to overcome stressful situations. 3. To identify the peculiarities of using different coping strategies among young people and determine their relationship with psychological characteristics of personality. 4. Based on the obtained results, to develop practical recommendations for the formation of effective coping strategies for overcoming stress in young people. The practical significance of the research lies in the possibility of using the obtained results in the activities of practical psychologists, educators, and social workers. The results of the research can be used during psychological counseling, training sessions, and psychological support programs for young people. The proposed recommendations may contribute to the development of more effective ways of coping with stress, improvement of the emotional state of young people, and increase of their psychological resilience in difficult life situations.
Керівник: Харцій Олена Миколаївна, кандидат психологічних наук, доцент, доцент кафедри практичної психології та інноваційних оздоровчих технологій
Keywords: SOCIAL SCIENCES::Social sciences::Psychology; копінг-стратегії; подолання стресу; психологічні особливості особистості; молодий вік; емоційний стан; життєстійкість; психологічна адаптація; coping strategies; stress coping; psychological characteristics of personality; young age; emotional state; resilience; psychological adaptation