Стрижневі образи поетичного словника В. Стуса - Симоненко, Т.О. (Харкiвський нацiональний унiверситет iм. В.Н. Каразiна, 2010)
У статті розглянуто своєрідність образної системи лірики В. Стуса, проаналізовано стрижневі образи його поетичного словника, з’ясовано особливості оновлення традиційних метафор. Показано образну реалізацію мотиву страждання та трансформацію метафоричних сполук, що виражають суміжні мотиви. The originality of the system of images of V. Stus lyrics is considered. The key images of his poetic vocabulary are analysed in the article. The features of refreshing the traditional metaphorical meanings are demonstrated and the imaginative realisation of the motive of suffering and the transformation of metaphorical combinations which declare adjacent motives is shown.
Симоненко Тетяна Олексіївна, аспірант кафедри української мови філологічного факультету Харківського національного університету імені В. Н. Каразіна
Keywords: поетична мова; образ; символ; метафоричне словосполучення; контекстуальне значення; ідіостиль