Ландшафтний дизайн як задача географії - Івашина, А.О.; Ковальов, О.П.; Ivashina, A.; Kovalyov, A. (Харкiвський нацiональний унiверситет iм. В.Н. Каразiна, 2009)
Розглядаються деякі проблеми ландшафтного дизайну як одного з напрямків практичної географії. Автори стоять на позиції, згідно з якою ландшафтний дизайн як форма планування, основу якого складає розуміння ландшафту як організації малюнку денної поверхні, має включати не тільки питання, пов’язані з господарським використанням тієї чи іншої ділянки, але й аспекти, що мають відношення до духовного контакту людини з її довкіллям, тобто естетичні, сакральні, емпатійні, топофілійні аспекти тощо, без яких навіть зовнішньо приваблива поверхня виявляється спустошеною. Розглядаються деякі принципи, що складають основу ландшафтного дизайну. Some problems of landscape design as one of the practical Geography directions are viewed. The authors position is that landscape design as a form of planning based on understanding of landscape as a daytime surface picture organization, must include not only questions related to the economic use of one or other area but also the aspects related to the spiritual contact of human with its environment, that are aesthetic, sacral, empation, topophile aspects and some others, without which even an outwardly attractive surface prove to be devastated. Some principles that make basis of landscape design are viewed.
Landscape design as the task of geography
Keywords: landscape; landscape design; effectiveness; aesthetics; sacramentality; facies analysis; ландшафт; ландшафтний дизайн; ефективність; естетичність; сакральність; фаціальний аналіз