Центри розвитку кар’єри у складі закладів вищої освіти України як інституціональний механізм адаптації студентів до вимог ринку праці: місія, виклики, проблеми та перспективи - Лобанов, Дмитро Олександрович; Lobanov, D. O. (Харків : Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна, 2025)
Дисертація присвячена комплексному дослідженню центрів розвитку кар'єри (ЦРК) у складі закладів вищої освіти України як інституційного механізму адаптації студентів до вимог сучасного ринку праці. Робота зосереджена на вивченні ролі, місії та функціональних завдань ЦРК у процесі професійної підготовки здобувачів освіти, а також на аналізі викликів і проблем, з якими стикаються ці центри в умовах динамічних змін економічного середовища та соціокультурних трансформацій українського суспільства. Практична значущість дослідження визначається тим, що воно не лише аналізує поточний стан діяльності центрів кар’єри в Україні, а й пропонує комплексні шляхи модернізації ЦРК відповідно до сучасних викликів ринку праці та тенденцій розвитку вищої освіти, а саме: налагодження міжструктурної взаємодії, розширення повноважень центрів, цифровізація послуг, розширення видів партнерств тощо. До того ж дослідження формує теоретичні засади та методичні підстави для подальшого розроблення Типового положення про роботу ЦРК. Результати дослідження можуть бути використані Міністерством освіти і науки України, Департаментами освіти та науки військових (обласних) державних адміністрацій, університетами, громадськими організаціями, асоціаціями випускників і роботодавцями України.’

The dissertation is devoted to a comprehensive study of career development centers (CDCs) within Ukrainian higher education institutions as an institutional mechanism for adapting students to the demands of the modern labor market. The research focuses on examining the role, mission, and functional tasks of CDCs in the process of professional training, as well as analyzing the challenges and problems these centers face under conditions of dynamic economic change and socio-cultural transformations of Ukrainian society. The practical significance of the study is that it not only analyzes the current state of CDC activity in Ukraine but also proposes comprehensive ways of modernizing CDCs in line with current labor market challenges and higher education development trends, namely: inter-structural cooperation, expansion of CDC authority, digitalization of services, broadening of partnership formats, etc. Furthermore, the study establishes theoretical and methodological foundations for further development of a Standard Regulation on CDCs. The findings can be used by the Ministry of Education and Science of Ukraine, regional Departments of Education, universities, NGOs, alumni associations, and employers.
Career development centers in higher education institutions of Ukraine as an institutional mechanism for adapting students to the requirements of the labor market: mission, challenges, problems and prospects
Науковий керівник: Солдатенко Ірина Олександрівна, кандидат соціологічних наук, доцент, завідувачка кафедри прикладної соціології та соціальних комунікацій
Keywords: SOCIAL SCIENCES::Social sciences; SOCIAL SCIENCES::Other social sciences; університети; центри розвитку кар'єри; ринок праці; адаптація; інституційний механізм; професійна орієнтація; кар'єрні стратегії; соціальний капітал; цифровий капітал; лигітимність інститутів; кар’єра; стейкхолдери; вища освіта; соціальна згуртованість; компетентності; universities; career development centers; labor market; adaptation; institutional mechanism; vocational guidance; career strategies; social capital; digital capital; institutional legitimacy; career; stakeholders; higher education; social cohesion; competences