Елевсінські містерії: сутність, еволюція та церемонії - Леонідова, Крістіна Віталіївна (Харків : Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна, 2024)
Дипломна робота займається дослідженням елевсинських містерій, зокрема їхньої еволюції, обрядів та ініціацій. Робота розпочинається з огляду історії містерій, від їхніх землеробських коренів до розквіту в римські часи та закриття святилища. Різноманітність учасників та значення містерій для давньогрецького суспільства вивчаються у контексті їхнього культурного та релігійного впливу. Особлива увага приділяється ініціаційним обрядам, включаючи їхній склад, підготовку учасників та роль у духовному розвитку. Робота також досліджує різні спроби пояснення містеріального культу, включаючи теорії про використання ентрогенів у містеріальних обрядах. Наше дослідження виявило, що елевсинські містерії відіграли важливу роль у релігійному та культурному житті давньогрецького світу, а їхні обряди та ініціації мали значний вплив на учасників та суспільство загалом.

The diploma thesis explores the Eleusinian Mysteries, focusing on their evolution, rituals, and initiations. The research begins with an overview of the history of the mysteries, tracing their origins from agricultural roots to their flourishing during Roman times and subsequent closure of the sanctuary. The diversity of participants and the significance of the mysteries for ancient Greek society are examined in the context of their cultural and religious influence. Special attention is given to the initiation rituals, including their composition, participant preparation, and role in spiritual development. The thesis also investigates various attempts to explain the mystery cult, including theories involving the use of entheogens in the mysteries' rituals. Our research reveals that the Eleusinian Mysteries played a crucial role in the religious and cultural life of ancient Greece, with their rituals and initiations exerting significant influence on participants and society as a whole.
Науковий керівник: Ручинська Оксана Анатоліївна, кандидат історичних наук, доцент кафедри історії стародавнього світу та середніх віків
Keywords: HUMANITIES and RELIGION; історія давньої Греції; Елевсінські містерії; містеріальний культ; ініціації; теорії о ентрогенах; history of ancient Greece; Eleusinian Mysteries; mystery cult; initiations; entrogens theories