Особливості девіантної поведінки підлітків в умовах військового стану - Глітко, Анна Михайлівна (Харків : Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна, 2025)
Об’єкт дослідження – девіантна поведінка підлітків. Предмет дослідження – психологічні особливості прояву девіантної поведінки підлітків в умовах воєнного стану. Мета дослідження – з’ясувати особливості прояву девіантної поведінки у підлітків в умовах воєнного стану та виявити чинники, що впливають на її формування й розвиток, з метою обґрунтування напрямів психологічної підтримки. Завдання дослідження: 1. Проаналізувати наукову літературу щодо поняття девіантної поведінки та її проявів у підлітковому віці. 2. Розглянути психологічні чинники, що впливають на формування девіантної поведінки у підлітків. 3. Визначити особливості соціального функціонування підлітків в умовах воєнного стану. 4. Дослідити специфіку проявів девіантної поведінки у підлітків в умовах війни. 5. Здійснити аналіз результатів емпіричного дослідження та виявити основні тенденції прояву девіантної поведінки серед підлітків у кризових умовах. Практична значущість дослідження полягає в тому, що матеріали дослідження можуть бути використані фахівцями у сфері освіти, соціальної роботи та практичної психології для раннього виявлення підлітків із ризиком девіантної поведінки, а також для удосконалення профілактичної роботи в умовах кризових соціальних обставин, зокрема у період воєнного стану.

Object of the study – Deviant behavior of adolescents. Subject of the study – Psychological characteristics of deviant behavior in adolescents under martial law. Aim of the study – To investigate the characteristics of deviant behavior in adolescents under martial law and identify the factors influencing its formation and development in order to substantiate directions for psychological support. Research tasks: 1. To analyze scientific literature on the concept of deviant behavior and its manifestations in adolescence. 2. To examine the psychological factors influencing the formation of deviant behavior in adolescents. 3. To determine the peculiarities of adolescents' social functioning under martial law. 4. To investigate the specifics of deviant behavior manifestations in adolescents during the war. 5. To analyze the results of the empirical research and identify the main trends in the manifestation of deviant behavior among adolescents in crisis conditions. Practical significance of the research – The materials of the study can be used by specialists in the fields of education, social work, and practical psychology for the early detection of adolescents at risk of deviant behavior, as well as for improving preventive work in the context of crisis social conditions, particularly during martial law.
Керівник: Шкурко Ангеліна Вадимівна, старший викладач кафедри практичної психології та інноваційних оздоровчих технологій
Keywords: SOCIAL SCIENCES::Social sciences::Psychology; девіантна поведінка; підлітки; військовий стан; адаптація; стрес; соціальна підтримка; deviant behavior; adolescents; martial law; adaptation; stress; social support