Методи оптичної пірометрії та їх використання - Цехмістро, Дмитро Геннадійович; Tsekhmistro, D. G. (Харків : Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна, 2025)
Розглянуті та проаналізовані методи оптичної пірометрії, які використовуються для безконтактного вимірювання температури, внаслідок чого мають важливі промислові та побутові застосування. Запропоновано лабораторну роботу з розділу «оптика» і її методичне забезпечення для загального практикуму фізичних факультетів. В роботі розглянуто конструкцію та принцип функціонування оптичного пірометра, за допомогою якого пропонується експериментальне визначення сталих теплового випромінювання. Надано теоретичний матеріал роботи, необхідний для виконання роботи, за допомогою експериментальних даних двома способами розраховано значення сталої Стефана – Больцмана та розраховані похибки проведеного досліду. Розглянута лабораторна робота та відповідне методичне забезпечення до неї дає можливість забезпечити якісний рівень знань і практичних навичок здобувачів освіти в умовах дистанційного навчання.

The methods of optical pyrometry used for non-contact temperature measurement have been examined and analyzed, resulting in significant industrial and household applications. A laboratory work on the topic of 'optics' and its methodological support for general practice in physics faculties has been proposed. The work discusses the design and operating principle of the optical pyrometer, through which experimental determination of the thermal radiation constant is suggested. The theoretical material necessary for the completion of the work has been provided, and the value of the Stefan-Boltzmann constant has been calculated in two ways using experimental data, as well as the errors of the conducted experiment. The discussed laboratory work and its corresponding methodological support enable a high level of knowledge and practical skills for students in the context of distance learning.
Study of optical pyrometry methods and means of their use
Науковий керівник: Гресь Валерія Юріївна, кандидат технічних наук, доцент кафедри загальної фізики
Keywords: NATURAL SCIENCES::Physics::Other physics::Optics; теплове випромінювання; закон Стефана–Больцмана; стала Стефана–Больцмана; закони теплового випромінювання; оптичний пирометр; яркісна температура; thermal radiation; Stefan-Boltzmann law; Stefan-Boltzmann constant; laws of thermal radiation; optical pyrometer; brightness temperature