Олександр Опанасович Потебня (до 190-річчя від дня народження) - Лапко, Дмитро (Харків : Харківського національного університету імені В. Н. Каразіна, 2025)
Олександр Опанасович Потебня (1835–1891) – видатний український філолог, мовознавець, літературознавець і філософ мови, вихованець та професор Харківського (нині Каразінського) університету. Вчений розробив оригінальну теорію мови як основи мислення та національної свідомості, вивчав походження слів, значення міфології й символів у культурі. Його праці з теорії словесності, психології мови та поетики мали великий вплив на розвиток лінгвістики й літературознавства у Східній Європі. Він вважав мову носієм історичної пам’яті народу й важливим чинником його духовного розвитку.
Представлені прижиттєві видання та видання з автографом
Keywords: HUMANITIES and RELIGION; HUMANITIES and RELIGION::Languages and linguistics; професори Харківського університету; українське мовознавство; вихованці Харківського університету; вчені ХІХ століття; філологія