Діалектика свідомості у філософії Георга Вільгельма Фрідріха Гегеля: історико-філософські інтерпретації - Воловський, Максим Олександрович; Volovskyi, M. O. (Харків : Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна, 2025)
Метою роботи було визначити ролі й значення свідомості як цілісного процесу в межах геґелівської діалектики, а також аналіз новітніх підходів до переосмислення цієї концепції в контексті сучасної філософської думки.

The purpose of the study was to investigate the dialectical development of consciousness in Hegel's philosophy, focusing on its holistic structure and examining contemporary reinterpretations of this concept within modern philosophical discourse.
The Dialectic of Consciousness in the Philosophy of Georg Wilhelm Friedrich Hegel: Historical and Philosophical Interpretations
Керівник роботи : Ільїн Ілля Вікторович, кандидат філософських наук, старший викладач. Кафедра теоретичної і практичної філософії імені професора Й. Б. Шада
Keywords: HUMANITIES and RELIGION::History and philosophy subjects; Геґель; свідомість; діалектика; зняття; заперечення; суб'єктно-об'єктні відносини; сучасна філософія; Hegel; consciousness; dialectics; sublation; negation; subject-object relations; modern philosophy