Модель комп’ютерної системи моніторингу екологічного стану регіону - Азаренкова, Οлександра Αндріївна; Azarenkova, О. А. (Харків : Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна, 2025)
У роботі проведений аналіз задач екологічного моніторингу і розроблений прототип комп’ютерної системи моніторингу екологічного стану регіону або місцевості. Мета кваліфікаційної роботи – підвищити якість прогнозування показників екологічного стану окремого регіону через застосування підходів штучного інтелекту та машинного навчання. Об’єкт дослідження – процес моніторингу екологічного стану окремого регіону. Предмет дослідження – моделі і методи аналізу показників екологічного стану, зокрема методи машинного навчання і нейронні мережі. Модель комп’ютерної системи екологічного моніторингу може стати основою для створення інформаційних систем моніторингу довкілля, і бути корисною як навчальна та демонстраційна система для ознайомлення студентів із інтеграцією методів аналізу даних, машинного навчання, штучного інтелекту в галузь екології, охорони природи і довкілля.

The research analyses the tasks of environmental monitoring and develops a prototype of a computer system for monitoring the environmental condition of a region or area. The aim of the qualification work is to improve the accuracy of forecasting environmental indicators in a specific region by applying artificial intelligence and machine learning approaches. The object of the study is the process of environmental monitoring in a particular region. The subject of the study is models and methods for analyzing environmental indicators, particularly machine learning methods and neural networks. The model of a computer-based environmental monitoring system can become the basis for the creation of environmental monitoring information systems, and can be useful as a training and demonstration system to introduce students to the integration of data analysis, machine learning, and artificial intelligence methods in the field of ecology, nature and environmental protection.
Керівник: Стрілець Вікторія Євгенівна, кандидат технічних наук, доцент кафедри комп’ютерних систем та робототехніки
Keywords: TECHNOLOGY::Information technology; TECHNOLOGY::Other technology::Environmental engineering; екологічний моніторинг; прогнозування; машинне навчання; комп’ютерні інформаційні системи; environmental monitoring; forecasting; machine learning; computer information systems