Культурно-технологический аспект социально-экономического развития - Куклин, Владимир Михайлович; Куклін, Володимир Михайлович (My University, 2018)
У статті аналізується вплив технологічного прогресу на соціальне життя. Доводиться, що без сучасних технологій суспільство позбавляється майбутнього, стає неконкурентоспроможним у світі, що швидко розвивається, не може забезпечити високу якість життя людей. Наголошується, що у сучасних трактуваннях культури дедалі більше акцентується увага на оволодінні людиною новітніми технологіями. Ця складова культури як суспільства загалом, і окремої людини може бути названа технологічної культурою. Остання розглядається у співвідношенні з такими видами сучасної культури як ринкова, наукова, виробнича, а також культура державного будівництва. Формулюються висновки про необхідність трансформацій соціальних практик у тих суспільствах, де технологічна культура на макро-, мезо- та мікросоціальному рівнях не отримала достатнього розвитку.

The paper discusses the impact of technological progress on social life. It is shown that without modern technologies society loses the future, is not competitive in a rapidly developing world, and cannot provide a high quality of life for people. It is noted that the modern idea of culture contains an increasing share of the skills of people who have mastered the technology. This component of a common culture can be called a technological culture. The degree of development of market mechanisms by the society, the practice of scientific research, participation in the organization of state institutions and much more are considered in particular. The influence of this component on the economic state of society and, ultimately, on the quality of life of people is discussed.
Куклин Владимир Михайлович – доктор физико-математических наук, профессор, заведующий кафедрой искусственного интеллекта и программного обеспечения факультете компьютерных наук Харьковского национального университета имени В. Н. Каразина, пл. Свободы, 4, Харьков, 61022, Украина, e-mail: v.m.kuklin@karazin.ua, ORCID ID http://orcid.org/0000-0002-0310-1582 Volodymyr Kuklin – Doctor of Science, Professor, Head of Department of Artificial Intelligence & Software School of Computer Science V. N. Kharkiv National University, 4 Svobody Sq., Kharkiv, 61022, Ukraine, email: v.m.kuklin@karazin.ua, ORCID ID http://orcid.org/0000-0002-0310-1582
Keywords: технологічна культура; освоєння технологій; ринкові механізми; організація державних інституцій; практика наукових досліджень; technological culture; development of technologies; market mechanisms; organization of state institutions; practice of scientific research