Персидська політика в регіоні Північного Причорномор'я (VІ–ІV ст. до н. е.) - Хижняк, Ігор Анатолійович (Харків : Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна, 2021)
Персидське проникнення на територію Північного Причорномор’я у VI-IV ст. було обумовлено як чисто прагматичними, так і ідеологічними причинами. До перших варто віднести геополітичне розташування регіону, який мав значну кількість сільськогосподарських ресурсів через що від нього прямо залежав основний геополітичний противник Персії – Еллада. Ідеологічні чинники також спонукали Ахеменідів втручатися у справи цього регіону: принцип універсалізму, згідно з яким персидський цар вважався володарем усього світу; сакральне значення «підкорення» водяної стихії; можливий намір Ахеменідів «повернути» прабатьківщину арійських племен, від яких походили перси. Основними інструментами розповсюдження персидського впливу у цьому регіоні стали військові акції – експедиція Аріарамни та Скіфський похід Дарія I. Одним з результатів цих військових акцій стало підкорення Кіммерійського Боспору. Різноманітні прояви персидського впливу у Північному Понті спостерігаються протягом усього часу існування Держави Ахеменідів і зберігалися після її падіння. Північне Причорномор’я та Персидську імперію пов’язували активні торговельні та дипломатичні стосунки, особливо це стосувалося територій Кіммерійського Боспору, де було зафіксовано найбільшу кількість різноманітних предметів ахеменідського кола. Крім того, Персидська монархія прямо впливала на виникнення на території Кіммерійського Боспора територіальної держави з авторитарними/тиранічними політичними інститутами. Правителі Боспору користувалися деякими ідеологічними конструктами ахеменідських царів та їхньою парадигмою формування титулатури.

Persian invention to Northern Bleak Sea region was attributed by both pragmatic and ideological reasons. To the first could be related geopolitical location of the region, that had a lot of agricultural resources. Due to this fact, the main Persia’s geopolitical opponent – Hellad – was depending on it. Ideological reasons pushed Achaemenids to interfere in this region too: according to principle of universalism, Persian King was regarded as a King of the Universe; sacral meaning of “subjugation” of water element; possible Achaemenids’ intention to “return” the ancestral home of Aryan tribes, who Persians originated from. Persian influence in this region was mainly spread by military actions such as Ariaramna expedition and Scythian campaign of Darius I. Conquering of Cimmerian Bosporus became the result of one of them. Different expressions of Persian influencing in Northern Pont were observed during whole period of Achaemenids’ State and were continued after its fall. Northern Bleak Sea region and Persian Empire were connected with active trade and diplomatic relations, especially in Cimmerian Bosporus, where many different Achaemenids’ things were found. Furthermore, Persian monarchy directly influenced to emerging of state with authoritarian / tyrannical political institutions in Cimmerian Bosporus territory. Bosporus leaders used some ideological constructs of Achaemenids’ and their paradigm of titrate formation.
Керівник: Ручинська Оксана Анатоліївна, кандидат історичних наук, доцент кафедри історії стародавнього світу та середніх віків
Keywords: HUMANITIES and RELIGION::History and philosophy subjects::History subjects; SOCIAL SCIENCES::Social sciences::Political science; Персидська імперія; персидський вплив у Північному Причорномор'ї; персидська політика; Північне Причорномор'я; дипломатичні стосунки Персії з державними утвореннями Північного Причорномор’я