Використання "хмар слів" під час мовної підготовки іноземних студентів-медиків - Таможська, Ірина Володимирівна; Tamozhska, Iryna Volodymyrivna (Тернопіль : Тернопільський національний педагогічний університет імені Володимира Гнатюка, 2023)
Розкрито теоретико-практичний аспект використання «хмар слів» для розробки завдань із філологічних дисциплін із метою формування професійно-комунікативної компетентності (розвиток мовних і фахових компетенцій) іноземних студентів медичного факультету англомовної форми навчання. Відзначено, що створені завдання за технологією «хмара слів» інтегрують роботу з лексичним матеріалом (лексеми, словосполуки, речення) та продукуванням (не)підготовлених висловлень фахової тематики; складанням діалогу за різними моделями (лікар–іпохондричний пацієнт, лікар–неуважний пацієнт, лікар–балакучий пацієнт, лікар–мовчазний пацієнт, лікар–вороже налаштований пацієнт), що сприяє реалізації тактик мовленнєвої поведінки для досягнення комунікативної мети, демонстрації володінням техніками встановлення професійних контактів. Вказано, що в процесі роботи з «хмарами слів» іноземні студенти встановлювали логічні та семантичні зв’язки між лексемами/словосполуками/реченнями. Представлено ситуації взаємодії, наближені до реальних умов професійної діяльності майбутніх фахівців медичної галузі, що відтворюють можливість розгорнутого спілкування в стандартних ситуаціях, а також в умовах комунікації з елементами непередбачуваності, що супроводжувалися візуальною демонстрацією навчальної інформації за допомогою «хмар слів».

The article deals with the theoretical and practical aspect of using «word clouds» to create activities when teaching philological disciplines aimed at the formation of the professional and communicative competency (development of language and professional competences) of foreign students of the medical faculty whose language of instruction is English. It is worth mentioning that the tasks created using the «Word Cloud» technology integrate work with lexical material (lexemes, phrases, sentences) and controlled as well as free practice on producing utterances on professional topics, dialogue simulation according to various models (doctor–hypochondriac patient, doctor–inattentive patient, doctor–talkative patient, doctor–silent patient, doctor–hostile patient), which contributes to the implementation of speech behaviour tactics to achieve the communication goal, demonstrating a good command of the techniques aimed at establishing professional contacts. It is stressed that foreign students established logical and semantic connections between lexemes/phrases/sentences when working with «word clouds». Interactive situations described in the research are close to the real conditions of the professional activity of future specialists in the medical field, which reproduce the possibility of extensive communication in standard situations, as well as in communication conditions with elements of unpredictability, accompanied by a visual demonstration of educational information using «word clouds».
Using "Word clouds" for language training of foreign medical students
Keywords: мовна підготовка; навчально-комунікативна комунікація; іноземні студенти медичного факультету англомовної форми навчання; професійно-комунікативна компетентність; «хмара слів»; language training; educational-communicative interaction; foreign students of the medical faculty with English as language of instruction; professional-communicative competence; «word cloud»; HUMANITIES and RELIGION::Languages and linguistics::Linguistic subjects::Linguistics