Постать Миколи Івановича Костомарова в образотворчому мистецтві - Павлова, Ольга Григорівна (Харків : Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна, 2017)
Стаття присвячена дослідженню зображень М.І. Костомарова у творах мистецтва. Виявлена значна кількість таких портретних зображень (це і живописні твори, і графічні роботи, і скульптура, і пам’ятки філателії та нумізматики). Автори цих творів зображали вченого в різні періоди його життя, намагалися зафіксувати як його зовнішні риси, так і відтворити його внутрішній світ. Наявна в нашому розпорядженні портретна галерея засвідчує авторитет вченого не лише в середовищі фахових істориків, а й серед широких кіл громадськості.

The article deals with the representation of M. Kostomarov in the visual arts. The author has discovered a large numbers of the scholar`s depictions in different artistic media: painting, graphic works, sculpture, and engraving. The authors of these works of art depicted the historian during different periods of his life. They tried to both represent his external appearance and reflect his inner world. The available portrait gallery of Kostomarov confirms the academician`s considerable authority not just among the academic community but also among the general public.
The figure of Nikolai Ivanovich Kostomarov in fine arts
Keywords: SOCIAL SCIENCES; Kostomarov Mykola Ivanovich (1817 - 1885); Костомаров Микола Іванович (1817 — 1885); образотворче мистецтво; Visual Arts; образ; image; художник; artist