Клінічна оцінка ефективності радіонуклідної терапії 153Sm-оксабіфору в онкологічних хворих із кістковими метастазами - Луховицька, Наталія Ігорівна; Грушка, Ганна Василівна; Ткаченко, Григорій Іванович; Астап’єва, Ольга Миколаївна; Савченко, Антоніна Степанівна; Підченко, Наталія Сергіївна; Боброва, Владислава Максимівна; Lukhovytska, N.I.; Hrushka, G.V.; Tkachenko, G.I.; Astapieva, O.M.; Savchenko, A.S.; et al. (Харків : Харківський національний університет імені В.Н. Каразіна, 2016)
Мета роботи. Проведення клінічної оцінки ефективності радіонуклідної терапії (РНТ) 153Sm-оксабіфором у онкологічних хворих із кістковими метастазами. Матеріали і методи. РНТ була проведена 24 пацієнтам (18 жінкам, хворим на рак грудної залози та 6 чоловікам, хворим на рак передміхурової залози). 153Sm-оксабіфор вводили внутрішньовенно через ангіокате тер в активностях з розрахунку 11,03–90,82 МБк/кг. Сканування всього тіла проводили через 3–72 год після введення 153Sm-оксабіфору з наступною порівняльною оцінкою з даними передтерапевтичної остеосцин тиграфії з 99mTc-пірфотехом. Результати. Після 17 (57 %) курсів паліативної РНТ зареєстровано стійке зниження інтенсивності та тривалості больового синдрому через 1–60 діб. Безбольовий період після курсу лікування тривав від 3 до 10 міс. Доведено, що при застосуванні лікувальної дози РФП з уведеною лікувальною активністю в діапазоні 37,37–55,50 МБк/кг аналгезуючий ефект розвинувся раніше — у термін (8,1 ± 1,3) діб, ніж у пацієнтів, які отримували нижчі лікувальні активності (р = 0,039, р = 0,004). Висновки. Радіонуклідна терапія 153Sm-оксабіфором для лікування больового синдрому у пацієнтів з кістковими метастазами, які несприйнятливі до ненаркотичних анальгетиків, хіміо- та гормонотерапії, а також у тих хворих, для яких неможливо провести дистанційну радіотерапію внаслідок множинного ураження кістяка, є відносно простим, ефективним і перспективним методом лікування.

Oncologic patients with bone metastases are considered as one of the most serious categories of patients who de mand conducting effective and well-planned course of palliative treatment. The aim of the research was to assess the effectiveness of radionuclide therapy (RNТ) with 153Sm-oxabifor in on cologic patients with bone metastases. Materials and methods. RNT was provided for 24 patients (18 women with breast cancer and 6 men with pros tate cancer). 153Sm-oxabifor was introduced intravenously through an angiocatheter with the amount of activity of 11.03–90.82 MBq/kg. Scanning of the whole body was conducted in 3–72 hours after introducing 153Sm-oxabifor with the following assessment in comparison with the data of pre-therapeutic bone scans with 99mTc-pirfotechum. Results. After 17 (57 %) courses of palliative RNT steady decrease of the rate and duration of the pain syndrome 1–60 days after was registered. The duration of pain-free period varied from 3 to 10 months after the course of treatment. It was proved that patients who received the treatment doze of RPh with the treating activity of 37.37–55.5 MBq/kg developed analgetic end pint earlier (8.1 ± 1.3 days after the treatment) than the patients who received smaller amount of treating activity (р = 0.039, р = 0.004).
Clinicalassessment of effectiveness of radionuclide therapy with 153Sm-oxabifor in oncologic patients with bone metastases
Keywords: MEDICINE; радіонуклідна терапія; 153Sm-оксабіфор; онкологічні хворі; кісткові метастази; radionuclide therapy; 153Sm-oxabifor; oncologic patients; bone metastases