Взаємозв’язок розладів харчової поведінки з образом тіла та самооцінкою - Клочко, Дарина Андріївна (Харків : Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна, 2025)
У кваліфікаційній роботі досліджується взаємозв’язок розладів харчової поведінки з образом тіла та самооцінкою. Актуальність теми зумовлена зростанням поширеності порушень харчової поведінки серед молоді та їхнім впливом на психічне здоров’я. Метою дослідження є дослідження взаємозв’язку порушень харчової поведінки з образом тіла, орторексією та самооцінкою, а також оцінка їх зв’язку і статистичні відмінності між групами за статтю та наявністю розладів. У роботі використано комплекс методів: теоретичний аналіз наукових джерел, психодіагностичні методики такі як опитувальник ORTO-15, Шкала самооцінки Розенберга, методика оцінки образу власного тіла та проективна методика «Вказівки кольору на незадоволеність власним тілом» (CAPT), а також методи математико-статистичної обробки даних. Отримані результати засвідчили високу поширеність нервової орторексії, з тенденцією до вищих показників серед жінок. Виявлено, що незадоволеність образом тіла пов’язана зі зниженням самооцінки, тоді як рівень схильності до орторексії не має істотного зв’язку із самооцінкою. Також підтверджено наявність взаємозв’язку між образом тіла та розладами харчової поведінки, причому центральні зони тіла частіше стають джерелом незадоволеності. Аналіз показав негативний зв’язок між образом тіла та самооцінкою, а також слабкий позитивний зв’язок між образом тіла та орторексією.

This qualification paper examines the relationship between eating disorders, body image, and self-esteem. The relevance of the topic is determined by the growing prevalence of eating disorders among young people and their impact on mental health. The aim of the study is to investigate the interrelation between eating disorders, body image, orthorexia, and self-esteem, as well as to assess their connections and statistical differences between groups based on gender and the presence of disorders. A complex of methods was applied in the research: theoretical analysis ofscientific sources, psychodiagnostic techniques such as the ORTO-15 questionnaire, Rosenberg Self-Esteem Scale, Body Image Assessment Method, and the projective method “Color Attitudes toward Body Image Dissatisfaction” (CABID), along with methods of mathematical and statistical data processing. The results revealed a high prevalence of orthorexia nervosa, with a tendency toward higher indicators among women. It was found that body image dissatisfaction is associated with lower self-esteem, while the level of orthorexia tendency does not have a significant connection with self-esteem. A relationship between body image and eating disorders was also confirmed, with central body areas more often becoming a source of dissatisfaction. The analysis showed a negative correlation between body image and self- esteem, as well as a weak positive correlation between body image and orthorexia.
Керівник роботи: Яворовська Любов Миколаївна, кандидат психологічних наук, доцент кафедри загальної психології; Російчук Тетяна Анатоліївна, кандидат психологічних наук, доцент кафедри загальної психології
Keywords: SOCIAL SCIENCES::Social sciences::Psychology; розлади харчової поведінки; нервова орторексія; самооцінка; образ тіла; статеві відмінності; взаємозв’язок; ORTO-15; ООВТ; шкала Розенберга; САРТ; eating disorders; orthorexia nervosa; self-esteem; body image; gender differences; interrelation; Body Image Assessment; Rosenberg Self-Esteem Scale