Особливості вивчення географії у шкільному курсі 9 класу «Україна і світове господарство» - Мороз, Ірина Володимирівна; Moroz, Iryna (Харків : Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна, 2025)
Мета кваліфікаційної роботи – описати методичні особливості викладання географії у курсі для 9 класу «Україна і світове господарство», а також обґрунтувати ключові форми, методи, засоби та технології навчального процесу. В процесі роботи було встановлено, що вивчення географії у 9 класі має важливе значення не лише для розвитку предметних компетентностей, а й для формування критичного мислення, просторової уяви, а також навичок аналізу та порівняння глобальних і локальних економічних процесів. Одним із важливих результатів дослідження стало виявлення проблем, які виникають під час викладання теми «Україна і світове господарство». Серед них – низький рівень мотивації учнів, складність сприйняття абстрактних економікогеографічних понять, брак наочних матеріалів і інтерактивного супроводу, а також обмежений час на опрацювання теми. Описано технології та методики викладання. Доведено, що вивчення курсу «Україна і світове господарство» у 9 класі є не лише предметною необхідністю, а й важливою частиною підготовки молоді до свідомої участі у суспільному та економічному житті України та світу.
Features of studying geography in the 9th grade school course "Ukraine and the world economy"
Науковий керівник : Кандиба Юрій Іванович, кандидат географічних наук, доцент кафедри соціальноекономічної географії і регіонознавства
Keywords: SOCIAL SCIENCES::Business and economics::Human geography, economic geography; SOCIAL SCIENCES::Social sciences::Education::Subject didactics; уроки географії; соціально-економічна географія; шкільна географія; geography lessons; socio-economic geography; school geography