Магнітні властивості нанотрубок - Ткаченко, Еліна Едуардівна (Харків : Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна, 2025)
У дипломній роботі розглянуто повздовжню надгратку на поверхні напівпровідникової циліндричної нанотрубки. Вісь цієї надгратки паралельна осі трубки. У запропонованій роботі досліджується спінова намагніченість електронного газу на поверхні циліндричної нанотрубки з повздовжньою надграткою в магнітному полі, паралельному осі трубки та надгратки. Намагніченість розрахована у квантовій межі та у квазікласичному випадку. У подальшій роботі передбачається розв’язати конкретну фізичну задачу – отримати спінову намагніченість електронного газу нанотрубки з надграткою при наявності магнітного поля для визначення властивостей електронного енергетичного спектру цих систем та їх характеристик, необхідних для подальших розрахунків фізичних властивостей. Достовірність отриманих у роботі результатів підтверджується тим, що в ході її виконання були використані відомі й добре апробовані методи квантової фізики, статистичної фізики та фізики магнетизму. Наукова обґрунтованість отриманих у роботі результатів підтверджується тим, що при здійсненні граничного переходу до випадку двовимірного електронного газу можна одержати відомі в науковій літературі результати.
Науковий керівник: Рашба Георгій Ілліч, кандидат фiзико-математичних наук, доцент кафедри теоретичної фiзики iменi академiка I. М. Лiфшиця
Keywords: NATURAL SCIENCES::Physics; надґратка; нанотрубка; наноплазмоніка; імпульс Фермі; ферміони