Взаємозв'язок емпатії та психічних станів у студентів - Лисецький, Д. М. (Харків : Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна, 2025)
Кваліфікаційна робота присвячена дослідженню зв'язку між емпатією та психічними станами устудентів, які не покидали прифронтових територій, та студентів, що є внутрішньо переміщеними особами. У студентів, що не покидали прифронтових територій, факторний аналіз дозволив виділити три фактори: емоційну стійкість у поєднанні з вираженою емпатійністю; невротичну емоційну рухливість; а також внутрішню когнітивно-емоційну негнучкість, яка проявляється в ригідності, астенічності та зниженій самооцінці. У студентів, які залишили прифронтові території, також визначено три фактори: емоційну вразливість, що супроводжується ослабленням емпатійних проявів; протиріччя між прагненням контролю та агресивними реакціями; та адаптаційну активність, засновану переважно на рефлексивних способах переробки переживань. При цьому, зафіксовані відмінності свідчать про те, що студентам, що є внутрішньо переміщеними особами є більш властивим антиемпатія, особистісна тривожність та активність, а студентам,що не покидали прифронтових територій характерні вищі показники реактивної тривожності, фрустрації, агресивності та імпульсивності.

The qualification work is devoted to the study of the relationship between empathy and mental states in students who did not leave the front-line territories and students who are internally displaced persons. In students who did not leavethe front-line territories, factor analysis allowed us to identify three factors: emotional stability combined with pronounced empathy; neurotic emotional mobility; as well as internal cognitive-emotional inflexibility, which manifests itself in rigidity, asthenia, and reduced self-esteem. In students who left the front- line territories, three factors were also identified: emotional vulnerability, accompanied by a weakening of empathic manifestations; contradictions between the desire for control and aggressive reactions; and adaptive activity, based mainly on reflective ways of processing experiences. At the same time, the recorded differences indicate that students who are internally displaced persons are more prone to anti-empathy, personal anxiety and activity, while students who did not leave the frontline territories are characterized by higher rates of reactive anxiety, frustration, aggressiveness and impulsivity.
Керівник роботи: Невоєнна Олена Анатоліївна, кандидат психологічних наук, доцент кафедри загальної психології
Keywords: SOCIAL SCIENCES::Social sciences::Psychology; емпатія; психічні стани; студенти; тривожність; агресивність; фрустрація; імпульсивність; empathy; mental states; students; anxiety; aggressiveness; frustration; impulsivity