Управління взаємовідносинами зі споживачами в організації - Ковіна, Тетяна Олександрівна (Харків : Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна, 2025)
У кваліфікаційній роботі розглянуті питання, що стосуються теоретичних аспектів управління взаємовідносинами зі споживачами, включаючи теоретичні засади CRM-концепції та інструменти її реалізації. Проведено аналіз діяльності та системи управління взаємовідносинами зі споживачами ПП ВКФ «Астра», включаючи організаційно-економічну характеристику підприємства та оцінку існуючого процесу взаємодії з клієнтами. Сформовано методичні засади удосконалення процесу взаємодії зі споживачами ПП ВКФ «Астра», що охоплюють розробку методичного підходу з удосконалення процесу взаємодії та стратегії впровадження CRM-системи з оцінкою її економічної ефективності.
Керівник: Михайленко Дар’я Геннадіївна, кандидат економічних наук, доцент кафедри маркетингу, менеджменту та підприємництва
Keywords: SOCIAL SCIENCES::Business and economics; управління взаємовідносинами зі споживачами; CRM-система; лояльність клієнтів; клієнтоорієнтована стратегія; індивідуальні замовлення; фрагментація даних