«Харьковские известия»: культурологічна парадигма - Михайлин, Ігор Леонідович (Харкiв : Харкiвський нацiональний унiверситет iмені В. Н. Каразiна, 2007)
Виникнення української журналістики у Росії на початку ХІХ. в. пов'язане із відкриттям Харківського університету, де спочатку працювало багато німецьких учених. Німецька модель інформаційної приватної діяльності випередила російську модель пропагандистської інституційної журналістики. Зародження української журналістики відповідає аналогічним процесам в інших колоніальних народів Європи.

Origin of Ukrainian journalism in Russia at the beginning of XIX century is closely related to the Kharkiv University unveiling where many German scientists work at first. German model of communicatory private activity forestalls Russian model of propagandists institutional journalism. Conception of Ukrainian journalism corresponds to the same processes in other European colonial nations.
Keywords: «Харьковские известия»; газета «Харьковский еженедельник»; журнал «Украинский домовод»; журнал «Харьковский Демокрит»; «Украинский журнал»; HUMANITIES and RELIGION::Aesthetic subjects::Literature