STEM-підхід до вивчення площі геометричних фігур у 8-9 класах: проєктно-дослідницький підхід та практичне застосування - Трезінська, Любов Володимирівна; Trezinska, Lyubov (Харків : Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна, 2025)
У роботі досліджено теоретичні засади STEM-підходу та його можливості для підвищення ефективності вивчення теми «Площа геометричних фігур» у 8-9 класах. Розроблено та реалізовано електронний STEM-курс «Геометрія в дії: трикутники, чотирикутники», який інтегрує математичні, технологічні та інженерні компоненти навчання. Проведена апробація курсу у пілотному 9 класі підтвердила позитивний вплив проєктно-дослідницьких завдань на мотивацію, просторове мислення та навчальні результати здобувачів освіти. Експериментальні дані показали суттєве зростання рівня засвоєння матеріалу та підвищення якості виконання практичних робіт. Отримані результати можуть бути використані у STEM-уроках та факультативних курсах у закладах загальної середньої освіти.

The thesis explores the theoretical foundations of the STEM approach and its potential for improving the learning of the topic “Area of Geometric Figures” in grades 8-9. An electronic STEM-based course “Geometry in Action: Triangles and Quadrilaterals” was developed and implemented, integrating mathematical, technological, and engineering components. The pilot testing conducted in a 9th-grade class demonstrated that research- and project-oriented tasks positively influence students’ motivation, spatial reasoning, and academic performance. Experimental results confirmed significant improvement in knowledge acquisition and the quality of practical work. The outcomes can be applied in STEM lessons and elective geometry courses at secondary education institutions.
STEM approach to studying the area of geometric figures in grades 8-9: a project-research approach and practical application
Науковий керівник: Дейнега Олександр Андрійович, доктор філософії з комп'ютерних наук, викладач кафедри вищої математики та інформатики
Keywords: MATHEMATICS::Algebra, geometry and mathematical analysis; SOCIAL SCIENCES::Social sciences::Education::Subject didactics; STEM-освіта; інтерактивні симуляції; візуалізація математичних концепцій; цифрові технології; освіта; інновації в освіті; навчання; інтерактивне навчання; STEM education; interactive simulations; visualization of mathematical concepts; education; innovations in education; digital technologies; learning; interactive learning