Флуоресцентне детектування амілоїдних фібрил - Вус, К.О. (Харківський національний університет імені В.Н. Каразіна, 2016)
За допомогою методу флуоресцентної спектроскопії та мономодальної моделі зв’язування проведена оцінка термодинамічних параметрів процесу асоціації нових флуорофорів бензантронового, сквараїнового та бензотіазольного класів з амілоїдними фібрилами, що дозволило виявити найбільш перспективні амілоїдні маркери. За допомогою індуктивно- резонансного переносу енергії встановили, що локалізація бензантронів у жолобках фібрил, що містять ароматичні амінокислоти, є найбільш вірогідною. Отримано позитивну кореляцію між чутливістю до амілоїдних фібрил лізоциму найкращих амілоїдних маркерів бензантронового ряду та квантово-хімічними дескрипторами ліпофільності, ширини молекули зонда та суми зарядів на атомах азоту.
Keywords: амілоїдні фібрили; бензантрони; сквараїни; тіофлавін Т; мономодальна модель адсорбції; квантовий вихід флуоресценції; полярність; квантово-хімічні дескриптори