Особливості відтворення власних назв у відеоіграх (на матеріалі гри “Кіберпанк 2077”) - Дерновий, Boлoдимиp Aнaтoлiйoвич; Dernovyi, V. A. (Харків : Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна, 2025)
Актуальність дослідження полягає в тому, що переклад відеоігор є складним завданням, яке вимагає не лише знання мов, а й глибокого розуміння культурних контекстів. Аналіз українського перекладу “Cyberpunk 2077” дозволить оцінити якість локалізації та виявити потенційні проблеми. Cyberpunk 2077 є однією з найпопулярніших відеоігор сучасності, що має величезну аудиторію по всьому світу. Це свідчить про її вплив на культуру та мову. Гра пропонує глибоко пропрацьований світ з різноманітними культурами та персонажами, що мають імена та назви, які відіграють важливу роль у створенні атмосфери та передачі сюжету. … Наукова новизна дослідження обумовлена тим, що у цій роботі вперше в українському перекладознавстві було здійснено комплексний системний аналіз перекладу ономастичної лексики на матеріалі відеогри «Кіберпанк 2077», що створює прецедент для дослідження перекладацьких проблем у сфері інтерактивних медіа. Також було уточнено та систематизовано класифікацію перекладацьких трансформацій власних назв з урахуванням ігрової специфіки та жанру кіберпанку, де власні назви часто виконують функцію прихованого коментування та створення атмосфери.
Recreation of proper names in video games (based on “Cyberpunk 2077”)
Керівник роботи: Кальниченко Олександр Анатолійович, доцент кафедри перекладознавства імені Миколи Лукаша факультету іноземних мов
Keywords: HUMANITIES and RELIGION; translation; localisation; video game; proper names; onomastics; переклад; локалізація; відеогра; власні назви; ономастика