Аналіз довіри до банківської системи в Україні та світі - Олефіренко, Анастасія Ігорівна; Olefirenko, A. I. (Харків : Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна, 2025)
Робота присвячена комплексному дослідженню довіри до банківської системи України, її теоретичних основ, детермінант та емпіричної оцінки. Розглянуто поняття довіри, її сутність і види; проаналізовано наукові тренди та бібліометрію досліджень довіри до банків; виокремлено ключові фактори, що впливають на рівень довіри до банківських установ. Теоретичний блок створює концептуальну основу для подальшого емпіричного аналізу. Зроблено оцінку довіри на основі соціологічних досліджень в Україні та світі. Проаналізовано ключові показники діяльності банківської системи, а також кредитна та депозитна активність населення в Україні. Розроблено та проведено опитування щодо рівня довіри до банківської системи. Зроблено статистичний аналіз відповідей респондентів, а також на їх основі побудовано моделі класифікації, де обрано найкращу модель для прогнозування рівня довіри до банків. Проведено кластерний аналіз банків за показниками кредитної та депозитної поведінки населення України.

The work is devoted to a comprehensive study of trust in the banking system of Ukraine, its theoretical foundations, determinants and empirical assessment. The concept of trust, its essence and types are considered; scientific trends and bibliometry of research on trust in banks are analyzed; key factors influencing the level of trust in banking institutions are identified. The theoretical block creates a conceptual basis for further empirical analysis. An assessment of trust is made based on sociological research in Ukraine and the world. Key indicators of the banking system's activity, as well as the credit and deposit activity of the population in Ukraine, are analyzed. A survey on the level of trust in the banking system is developed and conducted. A statistical analysis of the respondents' answers is performed, and classification models are built on their basis, where the best model for predicting the level of trust in banks is selected. A cluster analysis of banks is conducted based on indicators of credit and deposit behavior of the population of Ukraine.
Analysis of Trust in the Banking System in Ukraine and the World
Керівник: Петрова Анжела Юріївна, кандидат фізико-математичних наук, доцент кафедри економічної кібернетики та прикладної економіки
Keywords: SOCIAL SCIENCES::Business and economics::Business studies; довіра; банк; опитування; кредит; депозит; класифікація; кластеризація; trust; bank; survey; credit; deposit; classification; clustering