Адам Єжи Чарторийський у європейській дипломатії першої половини ХІХ ст - Погребняк, Ілля Олексійович (Харків : Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна, 2025)
Адам Єжи Чарторийський був однією з найвидатніших постатей не лише польської, а й європейської дипломатії протягом більшої частини свого довгого життя (1770–1861). Цей період характеризується стрімким розвитком модерних континентальних імперій, формуванням засадничих принципів загальноєвропейської системи безпеки та появою перших програм національних рухів, що зароджувалися. Своїми інтелектуальними та практичними зусиллями на ниві дипломатії польський князь зробив внесок у розвиток усіх вищезгаданих процесів, які певною мірою сформували основи сучасної геополітики. Саме тому переосмислення його доробку та спадщини є актуальним і набуває важливого значення у контексті зростаючого інтересу до вивчення транснаціональної історії Центрально-Східної Європи. На тлі процесів перегляду імперського минулого, зокрема в Україні, Польщі та інших державах регіону, що протягом ХVIII–XХ ст. став ареною для боротьби одразу кількох імперіалістичних сил, звернення до постатей, які, як А.Є. Чарторийський, мислили в рамках категорій федералізму, «політичного еквілібріуму» (балансу сил) та прав народів на національне самовизначення, відкриває нові перспективи щодо наявних і альтернативних моделей європейського порядку. У поданому контексті політичні концепції цього діяча та ведена ним багатовекторна боротьба за відновлення польської державності мають особливе значення в межах сучасних дискусій про міжнародну безпеку, постімперську спадщину та нагальну проблему збереження національної ідентичності.
Науковий керівник: Ченчик Дмитро Володимирович, кандидат історичних наук, доцент кафедри нової та новітньої історії
Keywords: HUMANITIES and RELIGION::History and philosophy subjects::History subjects::History; Адам Єжи Чарторийський (1770–1861); Adam Jerzy Czartoryski (1770–1861); польська дипломатія; Polish diplomacy; загальноєвропейська система безпеки; pan-European security system; політико-дипломатичні процеси; political and diplomatic processes