Обмеження майнових прав фізичних осіб (цивільно-правовий аспект) - Мічурін, Є.О. (Київ : Б.в., 2009)
Спеціальність: 12.00.03. – цивільне право та цивільний процес; сімейне право; міжнародне приватне право. Дисертація на здобуття наукового ступеня доктора юридичних наук. Науковий консультант: Луць Володимир Васильович, доктор юридичних наук, професор, академік Академії правових наук України, заслужений діяч науки і техніки України.
Актуальність теми обумовлена необхідністю дотримання прав людини, серед яких майнові права є одними з найсуттєвіших, адже ст. 3 Конституції України встановила, що права людини та їх гарантії визначають зміст і спрямованість діяльності держави. Незважаючи на наявність різноманітних прав фізичних осіб щодо набуття права власності, укладення договорів, участі в позадоговірних зобов’язаннях, спадкових та інших майнових відносинах, існують сприйняті українським правом теорії соціальної функції власності, служіння права, поряд із задоволенням приватного інтересу, суспільному благу. Втім, ретельно та комплексно ці проблеми в український цивілістиці ще не досліджувались попри необхідність при правовому регулюванні майнових відносин враховувати загальнотеоретичні засади встановлення обмежень майнових прав фізичних осіб, їхню правову природу. Невизначеними були категоріальний апарат, місце обмежень в механізмі правового регулювання, ідеї їх встановлення, особливості окремих із них, підходи до ефективності їхньої дії.
Keywords: Research Subject Categories::LAW/JURISPRUDENCE; Research Subject Categories::HUMANITIES and RELIGION::History and philosophy subjects::History subjects::History of science; Дисертація на здобуття наукового ступеня доктора юридичних наук; обмеження майнових прав; майнове право фізичної особи; Загальнотеоретичні засади обмежень майнових прав фізичних осіб; Місце обмежень майнових прав фізичних осіб у механізмі правового регулювання; Правові принципи та основоположні ідеї встановлення обмежень майнових прав фізичних осіб; Специфіка окремих обмежень майнових прав фізичних осіб; Проблеми ефективності механізму правового регулювання щодо обмежень майнових прав фізичних осіб