Повість «Вертеп» А. Любченка в літературно-критичній оцінці Ю. Шереха - Шураєва, Н.Б. (Харкiвський нацiональний унiверситет iм. В.Н. Каразiна, 2009)
У статті аналізуються особливості рецепції й літературної інтерпретації повісті «Вертеп» А. Любченка. З'ясовується художня та естетична цінність твору, його роль не тільки у творчості А. Любченка, айв усій українській літературі. Розглядаються структура розділів, композиційна схема, авторська настанова на синтетичність, особливості сюжету, система мотивів та образів, хронотоп, кольоровий контекст, музичність, національний і філософський аспекти повісті «Вертеп». Висвітлюється полеміка Ю. Шереха з Ю. Гамораком. Проводяться інтертекстуальні паралелі повісті із творами української та світової літератури. Визначається місце наукової студії Ю. Шереха, присвяченої повісті «Вертеп» («Колір нестримних палахтінь» («Вертеп» Аркадія Любченка)», у літературно-критичному осмисленні творчого доробку А. Любченка.
The peculiarities of Yu. Sherekh's reception and literary interpretation of the novel "Vertep" by A. Lyubchenko is analyzed in this article. Literary and aesthetic value of the novel, its role not only in the works of A. Lyubchenko, but also in the whole Ukrainian literature is determined. The structure of sections, the compo¬sition scheme, the author's direction to synthetical character, the plot peculiarities, the system of motives and images, chronotop, the color context, musicality, the national and philosophical aspects of the novel "Vertep" are considered. Intertextual parallels of the novel with works of the Ukrainian and world literature are drawn. An assessment of the meaning of the scientific studio of Yu. Sherekh dedicated to the novel "Vertep" ("Color of unlashed burning" ("Vertep" by Arkadiy Lyubchenko)" is made in the research of the literary heritage of A. Lyubchenko.
Keywords: образ; мотив; хронотоп; композиція; структура; музичність