До питання порогових (граничних) ситуацій в гідролого-геоморфологічній системі водозбору - Костріков, С.В.; Бережний, В.А. (Харкiвський нацiональний унiверситет iм. В.Н. Каразiна, 2011)
Подаються деякі теоретичні підвалини та практична реалізація через програмне забезпечення моделювання граничних геоморфологічних ситуацій в системах водозбірних басейнів. Обговорюється зв’язок системного підходу в геоморфології із концепцією граничних ситуацій. Обґрунтовуються поняття “гідролого-геоморфологічна система водозбору”, “гранична (порогова) геоморфологічна ситуація ” і “чутливість системи водозбору”. Пропонується апарат формалізації опису порогових ситуацій через індексний метод і коефіцієнтні моделі. Подаються дві окремі моделі, кожна із яких відбиває певний коефіцієнт граничної геоморфологічної ситуації. Викладений підхід апробований через побудову геоінформаційної моделі трьох водозбірних площ у верхній частині басейну р. Оскіл. На цій основі змодельоване проходження певної граничної ситуації в системі водозбору. This paper represents some theoretical principles and applied software implementation of geomorphic threshold mod-eling. The paper discusses both the system approach in geomorphology and the geomorphic threshold concept as well as the following base definitions: “hydrologic-geomorphic watershed system”, “geomorphic threshold”, and “watershed sensitivity”. There have been suggested some mathematical tools for geomorphic threshold description. Two separate geomorphic threshold ratio models have been suggested. The approach given has been implemented for three water-sheds in the upper part of Oskil-river basin with a GIS-model of this area. The threshold exceeding has been modeled in this way. Предлагаются некоторые теоретические фундаментальные принципы и практическая реализация посред-ством программного обеспечения моделирования предельных геоморфологических ситуаций в системах водо-сборных бассейнов. Обсуждается связь системного подхода в геоморфологии с концепцией предельных ситуа-ций. Обосновываются понятия "гидролого-геоморфологическая система водосбора ", "предельная (пороговая) геоморфологическая ситуация " и "чувствительность системы водосбора". Предлагается аппарат формализации описания пороговых ситуаций через индексный метод и коэффициентные модели. Представлены две отдельные модели, каждая из которых предлагает определенный коэффициент предельной геоморфологической ситуации. Изложенный подход апробирован через построение ГИС-модели трех водосборных площадей в верхней части бассейна г. Оскол. На этой основе смоделировано прохождение определенной предельной ситуации в системе водосбора.
Keywords: флювіальна геоморфосистема; геоінформаційна модель; водозбір; гідролого-геоморфологічна система водозбору; гранична геоморфологічна ситуація; відгук водозбору; fluvial geomorphosystem; geoinformation model; watershed; hydrologic-geomorphic watershed system; geomorphic threshold; watershed response