Проблематика дара в контексте когнитивного капитализма - Фунтусов, Е.В. (Харкiвський нацiональний унiверситет iм. В.Н. Каразiна, 2011)
В статье проводится анализ проблематики дара в контексте современного капиталистического производства. В научной литературе его называют когнитивным капитализмом. Его в полной мере уже сложно называть способом производства, поскольку источником прибавочной стоимости здесь является не столько прибавочное время, сколько время, отпущенное на жизнь как таковую. Знания, которые рождаются в межличностных отношениях, выходят на первое место в стоимостной иерархии, поэтому когнитивный капитализм уместно называть производством способов производства. Поэтому осмысление природы эксплуатации при когнитивном капитализме возможно именно в качестве присвоенного дара. У статті проводиться аналіз проблематики дару у контексті сучасного капіталістичного виробництва. У науковій літературі його називають когнітивним капіталізмом. Його в повній мірі вже важко називати способом виробництва, оскільки джерелом додаткової вартості тут виступає, власне, не додатковий час, але час, відпущений на життя як таке. Знання, народжені у міжособистісних відносинах, виходять на перше місце в ієрархії вартостей, тому когнітивний капіталізм краще називати виробництвом способів виробництва. Тому осмислення природи експлуатації при когнітивному капіталізмі можливе саме у якості привласненого дару. In the article the analysis of gift problematics in the context of modern capitalistic production is being held. In the scientific literature it is also called cognitive analysis. It is hard to name it a way of production in the whole sence already, because the source of extra cost is already not actually the extra time, but the time which is allotted for life itself. The knowledge, which is produced in the interpersonal relationship, is in the first place, in the hierarchy of costs, so that it's appropriate to call cognitive capitalism the production of the ways of production. That's why the analysis of nature of exploitation in cognitive capitalism is possible only in the quality of the assigned gift.
До десятиріччя філософського факультету Харківського національного університету імені В. Н. Каразіна.
Keywords: gift; knowledge; exploitation; multitudo; дар; знания; эксплуатация; множество