Нобелевский лауреат (2010) Марио Варгас Льоса как выразитель продуктивных тенденций в литературе - Михилёв, А.Д. (Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна, 2011)
В статье рассмотрены эстетические принципы творчества Нобелевского лауреата Марио Варгаса Льосы в контексте ведущих тенденций современного латиноамериканского и западноевропейского романа, выявлены характерные черты его метода (реальность как принципиальная основа художественного мира, творческий вымысел, общечеловеческие ценности, многообразие литературной техники). У статті розглядаються естетичні засади творчості Нобелівського лауреата Маріо Варгаса Льоси в контексті провідних тенденцій сучасного латиноамериканського та західноєвропейського роману, виявлені характерні риси його методу (реальність як принципова основа художнього світу, творчій вимисел, загальнолюдські цінності, розмаїття літературної техніки). In the present article the aesthetic principles of the Nobel prize-winner Mario Vargas Liosa’s works in the context of the leading tendencies of modern Latin American novel are examined and the characteristic features of his method (reality as a principal basis of the artistic world, creative concept, human values and variety of literary techniques) are revealed.
Міхільов Олександр Дмитрович, д.філол.н, доцент, завідувач кафедри історії зарубіжної літератури та класичної філології Харківського національного університету імені В. Н. Каразіна
Keywords: Марио Варгас Льоса; продуктивные тенденции; уровень реальности; гуманизм; многообразие точек зрения