Состояние антимикробного иммунитета у больных гнойным верхнечелюстным синуситом - Огнивенко, Е.В.; Попов, Н.Н.; Романова, Е.А. (Харкiвський нацiональний унiверситет iм. В.Н. Каразiна, 2008)
Состояние антимикробного иммунитета было изучено у 26 больных хроническим гнойным верхнечелюстным синуситом в фазе обострения при сопуствующем инсулинзависимом сахарном диабете (1 группа) и 28 больных хроническим гнойным верхнечелюстным синуситом, не страдающих эндокринопатиями – 2 группа. Развитие гнойного верхнечелюстного синусита у лиц с ИЗСД протекает на фоне снижения активности основных противомикробных факторов иммунитета, аффинности продуцируемых антител, опсонирующих свойств сыворотки, фагоцитарной и биоцидной активности нейтрофилов. Снижение биоцидности нейтрофилов ассоциируется с нарушениями как кислородзависимых, так и кислороднезависимых антимикробных механизмов. Стан антимікробного імунітету було вивчено у 29 хворих на хронічний гнійний верхньощелепний синусит у фазі загострення при супутньому інсулінзалежному цукровому діабеті (1 група) та 29 хворих на хронічний гнійний верхньощелепний синусит, які не страждають на ендокринопатії (2 група). Розвиток гнійного верхньощелепного синусита у хворих на хронічний гнійний верхньощелепний синусит при супутньому інсулінзалежному цукровому діабеті плине на тлі зниження активності основних протимікробних факторів імунітету, афінності антитіл, що продукуються, опсонуючих властивостей сироватки, фагоцитарної та біоцидної активності нейтрофілів. Зниження біоцидності нейтрофілів асоціюється з порушеннями як киснезалежних, так і кисненезалежних антимікробних механізмів. Antimicrobial immunity condition has been examined in 29 patients with purulent maxillary sinusitis in the exacerbation phase under insulin-dependent diabetes mellitus (group 1) and 29 chronic purulent maxillary sinusitis patients not suffering from endocrinopathies of any kind (group 2)/ Development of purulent maxillary sinusitis in persons insulin-dependent diabetes mellitus progresses against the background of the significant decrease of the main antimicrobial immunity factors aktivity, affinity of the produced antibodies, opsonizing properties of serum, and phagocytic biocidal activity of neutrophils. Neutrophil biocidity decrease is associated with malfunctions occurring in both oxygen-dependent and oxygen-independent ntimicrobial mechanisms.
Keywords: антимикробный иммунитет; нейтрофилы