Формування мультимасштабних структур в сплавах цирконію - Кіріченко, В.Г.; Шевцов, А.Б. (Харкiвський нацiональний унiверситет iм. В.Н. Каразiна, 2011)
Проведено дослідження з використанням ядерного гамма-резонансу сплавів на основі цирконію з добавками перехідних металів. Виявлений вплив добавок та їх розмірного фактору на відношення с/а матриці Zr. З підвищенням температури відпалу відбуваються коагуляція частинок інших фаз і сегрегація частинок фаз на поверхні. Побудовані 3D-діаграми в координатах С (ат% Fe57) - Т(K) – t(г) дозволяють проводити аналіз процесів міграції частинок фаз і міграції границь зерен. В сплавах Zr – Fe –Та розвиток процесу сегрегації включень починається з 870 – 900 К і проходить в різних розмірних масштабах – нанометричному та мікрометричному. Створена початкова база мультимасштабних структур, які утворюються в цирконії та його сплавах при поліморфних, деформаційних та корозійних процесах на різних ієрархічних рівнях масштабування - нанометричному, мікрометричному і макроскопічному. Проведено исследование с применением ядерного гамма - резонанса сплавов на основе циркония с добавками переходных металлов. Обнаружено влияние добавок и их размерного фактора на отношение с/а матрицы Zr. При повышении температуры отжига происходит коагуляция вторых фаз и сегрегация частиц фаз на поверхности. Построенные 3D-диаграммы в координатах С (ат%Fe57) – Т(K) – t(ч) позволяют проводить анализ процессов миграции частиц фаз и миграции границ зерен. В сплавах системы Zr – Fe –Та развитие процесса сегрегации включений начинается с 870 – 900 К и проходит в различных размерных мультимасштабах – нанометрическом и микрометрическом. Создана начальная база мультимасштабных структур, образующихся в цирконии и его сплавах при полиморфных, деформационных и коррозионных процессах на различных иерархических уровнях масштабирования – нанометрическом, микрометрическом и макроскопическом. The investigation by nuclear gamma-resonance of zirconium-based alloys with transition metal additions after thermo mechanical treatment was carried out. The influence of additions and their size factors on the c/a relation of Zr matrix was founded. Under increasing of ageing temperature the coagulation of second phases and segregation of phase particles on the surface have taken place. The building 3D-diagrams in С (at %Fe57) – Т (K) – t (h) coordinates allowed to carry out the analysis of phase particle migration and boundary grain migration processes. In alloys of Zr – Fe –Та systems the development of inclusions segregation is beginning from 870-900 K and this process developed on various size multiscales – nanometrical and micrometrical. The initial base of multiscale structures, which formed under polymorphic, deformation and corrosion processes on various hierarchical scaling levels – nanometrical, micrometrical and macroscopic scales was created.
Keywords: мессбауеровська спектроскопія; конверсійні електрони; поверхня; мультімасштабні структури; Mössbauer spectroscopy; conversion electrons; surface; multiscale structures