Перейменування назв вулиць в Україні в часи нацистської окупації (1941-1944) - Гей, Світлана Петрівна (Харків : Харківський національний університет імені В.Н. Каразіна, 2025)
Метою даної роботи було дослідження процесу перейменувань вулиць, який відбувався в часи нацистської окупації в Україні. Ініціаторами перейменувань виступали містяни, нацистська окупаційна влада, діячі ОУН та представники української інтелігенції. Загалом у перейменуванні топонімів під час нацистської окупації в Україні простежуються такі тенденції : на початку окупації при перейменуванні вулицям та містам повертались старі назви, які вони мали за часів царату. Це пояснюється, насамперед, бажанням самих містян повернути дореволюційні назви вулиць, які вони так і не змогли забути. Однак, така ситуація не задовольняла всіх, оскільки дореволюційні назви часто асоціювались з гнобителями українського народу, а тому вулиці знов були перейменовані. Джерелом астіонімів слугували імена українських політиків та культурних діячів. Водночас, центральні вулиці українських міст та/або вулиці, де компактно проживали німці, отримували, назви окупантів, зазвичай німців, як військових, так і головних політичних діячів Третього Рейху. Згодом, вулицям, які були попередньо перейменовані на честь нацистських діячів та військово командуючих, були надані нейтральні, аполітичні назви. Оскільки головною умовою при перейменуванні вулиць лишалось бажання позбутись радянської символіки, тому їм ні в якому випадку не повертались радянські назви.

The purpose of this study was to investigate the process of street renaming that took place during the Nazi occupation in Ukraine. The initiators of these renamings were city residents, the Nazi occupation authorities, members of the Organization of Ukrainian Nationalists (OUN), and representatives of the Ukrainian intelligentsia. Overall, several trends can be observed in the renaming of toponyms during the Nazi occupation in Ukraine: at the beginning of the occupation, old names from the Tsarist era were restored to streets and cities. This was primarily due to the desire of the residents themselves to return to the pre-revolutionary street names that they had never forgotten. However, this situation did not satisfy everyone, as the pre-revolutionary names were often associated with oppressors of the Ukrainian people, and therefore the streets were renamed again. The names of Ukrainian politicians and cultural figures also served as sources for new street names. At the same time, central streets in Ukrainian cities and/or streets where Germans lived compactly were given the names of the occupiers, usually Germans, including military leaders and prominent political figures of the Third Reich. Later, streets that had been previously renamed after Nazi figures and military commanders were assigned neutral, apolitical names. Since the main condition for renaming streets remained the desire to get rid of Soviet symbolism, Soviet-era names were never restored under any circumstances.
Renaming of streets in Ukraine during the Nazi occupation (1941-1944)
Керівник роботи: Журавльов Денис Володимирович, кандидат історичних наук, доцент кафедри історії України
Keywords: SOCIAL SCIENCES; нацистська окупація України; Nazi occupation of Ukraine; перейменування вулиць; renaming of streets; топоніми; toponyms