Комплексна система маркетингу банківської установи та шляхи її вдосконалення - Чечеринда, Софія Сергіївна (Харків : Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна, 2024)
Метою роботи є аналіз маркетингової діяльності АТ КБ «ПриватБанк», визначенні її ефективності, виявлення основних проблем і перспективних напрямків розвитку, а також розробка рекомендацій щодо оптимізації маркетингової системи банку з урахуванням сучасних тенденцій і вимог ринку. Проаналізовано сучасні тенденції розвитку маркетингових систем у банківському секторі на прикладі АТ КБ «ПриватБанк», проведено техніко-економічну характеристику АТ КБ «ПриватБанк» як об’єкта дослідження, досліджено та оцінити маркетингову стратегію АТ КБ «ПриватБанк» (визначено ключові показники її ефективності). Виявлено проблемні аспекти та виклики, з якими стикається маркетингова система АТ КБ «ПриватБанк», що потребують вдосконалення. За результатами дослідження сформульовано теоретичні та практичні положення, що доведені автором до конкретних пропозицій з удосконалення маркетингової системи АТ КБ «ПриватБанк», орієнтованих на підвищення ефективності маркетингової діяльності та зміцнення конкурентних позицій банку на ринку.
Науковий керівник : Грінько Алла Павлівна, доктор економічних наук, професор кафедри менеджменту, бізнесу та професійних комунікацій Харківського національного університету імені В.Н. Каразіна
Keywords: SOCIAL SCIENCES::Business and economics::Business studies; банківський маркетинг; маркетингові системи; маркетингові стратегії; ефективність; оптимізація; banking marketing; marketing systems; marketing strategies; efficiency; optimization