Професійна підготовка фахівця машинобудівних підприємств з дослідження продуктивності і надійності обробки деталей типу «Вал» на ГПМ СН0177 - Молчан, Іван Кирилович (Харків : Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна, 2025)
У роботі проведено дослідження технологічності обробки деталі типу «Вал» у гнучкому виробничому модулі (ГВМ) на базі верстата з ЧПК моделі СН0177. Визначено мету дослідження, сформульовано та виконано основні завдання, що включали аналіз конструктивних особливостей деталі, перевірку її технологічності та обґрунтування можливості обробки в умовах ГВМ. На основі проведеного аналізу розроблено груповий маршрут обробки та сформовано групові технологічні операції. Визначено раціональні припуски, режими різання та інші параметри, що забезпечують досягнення необхідної точності і якості поверхонь. При створенні технологічної документації враховано габаритні та конструктивні особливості деталей, що дозволило обґрунтувати вибір обладнання, оснащення, способів транспортування та застосування роботизованих засобів. За допомогою імітаційного моделювання оптимізовано просторове розташування обладнання й елементів технологічної системи, а також оцінено тривалість допоміжних операцій. Отримані результати підтверджують підвищення ефективності обробки валів у складі ГВМ, скорочення виробничого циклу та покращення завантаження устаткування. та Розроблений технологічний процес може бути впроваджений у серійному дрібносерійному машинобудівному виробництві, зокрема під час виготовлення валів редукторів, приводів, насосів, компресорів та іншої техніки. Також створено дидактичний проєкт факультативного заняття «Дослідження продуктивності і надійності обробки деталей типу “Вал” на ГВМ СН0177», що сприяє формуванню професійних компетентностей у майбутніх фахівців.

The work conducted a study of the manufacturability of processing a part of the "Shaft" type in a flexible manufacturing module (FMM) based on a CNC machine tool model CH0177. The purpose of the study was determined, the main tasks were formulated and performed, which included the analysis of the design features of the part, checking its manufacturability and substantiation of the possibility of processing in FMM conditions. Based on the analysis, a group processing route was developed and group technological operations were formed. Rational allowances, cutting modes and other parameters were determined that ensure the achievement of the required accuracy and surface quality. When creating technological documentation, the overall and structural features of the parts were taken into account, which allowed to substantiate the choice of equipment, equipment, transportation methods and the use of robotic means. Using simulation modeling, the spatial arrangement of equipment and elements of the technological system was optimized, and the duration of auxiliary operations was estimated. The results obtained confirm the increase in the efficiency of processing shafts in the FMM, the reduction of the production cycle and the improvement of equipment loading. The developed technological process can be implemented in serial and small scale machine-building production, in particular during the manufacture of gearbox shafts, drives, pumps, compressors and other equipment. A didactic project for an optional lesson “Research on the productivity and reliability of machining of “Shaft” type parts on the GVM CH0177” has also been created, which contributes to the formation of professional competencies in future specialists.
Керівник роботи: Кондратюк Олег Леонідович, кандидат технічних наук, доцент кафедри машинобудування, транспорту і зварювання Навчально-наукового інституту «Українська інженерно-педагогічна академія» Харківського національного університету імені В. Н. Каразіна
Keywords: TECHNOLOGY::Engineering mechanics::Mechanical manufacturing engineering; SOCIAL SCIENCES::Social sciences::Education::Subject didactics; токарний патроно-центровий верстат; промисловий робот; моделювання; автоматизований накопичувальний пристрій; жорсткість; імітація; програмування; lathe; industrial robot; automated storage device; rigidity; modeling; imitation; programming