Читання в сучасній Україні: практики популяризації - Курушина, М.А. (My University, 2016)
У статті подано характеристику основних практик популяризації читання в сучасній Україні. Визначені головні особливості інформаційних ресурсів, присвячених сфері літератури (газети, часописи, сайти, сторінки у соціальних мережах тощо). Названі заходи, присвячені популяризації читання (наприклад, фестивалі, форуми, дискусії, премії, літні школи та майстер-класи тощо). Відзначено поєднання сучасного читання з іншими видами дозвілля та реалізація такої ідеї в просторі сучасного міста. Автор робить висновок про різноманітність практик популяризації читання за змістом і за формою. В статье предложена характеристика основных практик популяризации чтения в современной Украине. Обозначены главные особенности информационных ресурсов, посвященных литературе (газеты, журналы, сайты, страницы в социальных сетях и т. п.). Названы мероприятия, посвященные популяризации чтения (например, фестивали, форумы, дискуссии, мастер-классы и др.). Отмечено объединение современного чтения с другими видами досуга и реализация такой идеи в пространстве современного города. Автор делает вывод о разнообразии практик популяризации чтения по содержанию и форме. The paper focuses on the main practices of reading in modern Ukraine. The main features of mass-media resources about literature were studied (newspaper, athenaeums, sites, social media sites etc.). The events for popularization were named (like festivals, forums, discussions, literary prizes, summer schools, workshops etc.). Integration of modern reading and other leisure services, the realization of this idea in the modern city were stressed. The author came to conclusion about variety in form and in content of the ways in popularization of reading.
Keywords: популяризація читання; газета; часопис; сайт; фестиваль; форум; літературна премія; літня школа; майстер-клас; популяризация чтения; газета; журнал; сайт; фестиваль; форум; литературная премия; летняя школа; мастер-класс; popularization of reading; newspaper; athenaeum; site; festival; forum; discussion; literary prize; summer school; workshop