Особистісні характеристики та цінності читачів серії книг про Гаррі Поттера: порівняльне дослідження - Кондратенко, Д. Д. (Харків : Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна, 2025)
Актуальність дослідження обумовлена недостатньою кількістю наукових робіт, присвячених впливу художньої літератури на особистість. Метою роботи є вивчення впливу читання серії книг про Гаррі Поттера на формування особистісних цінностей та поведінкових характеристик. У досліджені взяли участь 58 респондентів віком від 18 до 30 років, із яких 28 є читачами серії книг, а 30 – не читачами. За результатами аналізу встановлено, що читання серії книг про Гаррі Поттера суттєво впливає на цінності доброзичливості, традицій та стимуляції; має помірний вплив на рівень толерантності та емпатії; а також корелює з певними командними ролями, зокрема «мозковим центром», «трудоголіком» та «контролером».

The relevance of the study is driven by the insufficient number of academic works focused on the influence of fiction on personality development. The aim of the research is to examine how reading the Harry Potter series affects the formation of personal values and behavioral characteristics. The study involved 58 respondents aged 18 to 30, including 28 readers of the series and 30 non-readers. The analysis revealed that reading the Harry Potter series significantly influences the values of benevolence, tradition, and stimulation; has a moderate impact on levels of tolerance and empathy; and correlates with certain team roles, particularly plant, implementer, and monitor evaluator.
Керівник роботи: Павленко Ганна Володимирівна, доктор філософії, доцент кафедри прикладної психології
Keywords: SOCIAL SCIENCES::Social sciences::Psychology; цінності; емпатія; толерантність; рольова поведінка; «Гаррі Поттер»; психологія читання; values; empathy; tolerance; role behavior; Harry Potter; psychology of reading