Професійна підготовка фахівців машинобудівної галузі з аналізу та систематизації компонувань портативного мобільного металорізального обладнання агрегатно-модульної конструкції - Гайворонський, Владислав Володимирович (Харків : Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна, 2024)
Кваліфікаційна робота (дипломний проєкт) присвячений науковому обґрунтуванню та вдосконаленню системи підготовки фахівців машинобудівної галуза з аналізу та систематизації компанувань мобільного металорізального обладнання. У першому розділі розглянуто актуальність професійної підготовки фахівців машинобудівної галузі з аналізу та систематизації компанувань мобільного металорізального обладнання. У другому розділі виконано огляд досліджень та публікацій з проблеми компанувань потративного мобільного металорізального обладнання агрегатної модульної конструкції. Розглянуто безпосередньо агрегатно-модульний принцип , наведені приклади його застосування. Розглянуто теорію компоновок мобільних верстатів. У третьому розділі виконано аналіз компанувань мобільного металорізального обладнання агрегатної модульної конструкції, виявлеено причини і передумови їх появи, обґрунтовано застосування агрегатномодульного принципу стосовно портативних верстатів, проаналізовано компанування портативних верстатів. У четвертому розділі виконано огляд вітчізняних та зарубіжних портативних станків, які виготовлені протягом останніх п’яти років, наведено порівняльну характеристику представлених станків. У п’ятому розділі виконано розробку методичних вказівок до проведення практичної роботи на тему “Аналіз та систематизація компонувань мобільного металорізального обладнання” з дичципліни “Ріжучі інструменти та обладнання для обробки металів”. Запропонована методика може бути покладена в основу інноваційних технологій під час навчання для отримання кваліфікованих фахівців машинобудівної галузі.

The qualification work (diploma project) is devoted to the scientific justification and improvement of the system for training specialists in the machine-building industry in the analysis and systematization of configurations of mobile metalworking equipment. In the first chapter, the relevance of professional training of specialists in the machine-building industry for the analysis and systematization of configurations of mobile metalworking equipment is discussed. The second chapter presents a review of research and publications on the problem of configuring mobile metalworking equipment with modular aggregate construction. The aggregate-modular principle is discussed, with examples of its application. The theory of configurations of mobile machine tools is also considered. In the third chapter, an analysis of configurations of mobile metalworking equipment with modular aggregate construction is performed, the causes and prerequisites for their emergence are identified, and the application of the aggregatemodular principle for portable machines is justified. The configurations of portable machine tools are analyzed. The fourth chapter provides a review of domestic and foreign portable machines manufactured in the last five years, and a comparative characteristic of the presented machines is provided. In the fifth chapter, the development of methodological guidelines for practical work on the topic "Analysis and Systematization of Configurations of Mobile Metalworking Equipment" for the discipline "Cutting Tools and Equipment for Metalworking" is presented. The proposed methodology can form the basis for innovative technologies in training specialists in the machine-building industry.
Керівник: Пермяков Олександр Анатолійович, доктор технічних наук, професор кафедри технології машинобудування та металорізальних верстатів Національного технічного університету "Харківський політехнічний інститут"
Keywords: TECHNOLOGY::Engineering mechanics::Mechanical manufacturing engineering; гнучкі виробничі системи; модуль; імітаційне моделювання; програма; проектування; верстат; деталь; режими різання; технологічність; структура; flexible production systems; module; imitation modeling; program; design; machine; detail; cutting modes; technology; structure