Поселення бондарихінської культури верхньої течії Сіверського Дінця - Аргунова, Анна Сергіївна (Харків : Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна, 2021)
Робота присвячена поселенським пам’яткам бондарихінської культури доби фінальної бронзи на території частини Сіверськодонецького лісостепу, що в адміністративному плані займає центр північних районів Харківської області. Узагальнено історіографію вивчення бондарихінської проблематики, наведено історію дослідження поселенських структур верхньої течії Сіверського Дінця. Особлива увага приділена географічним та екологічним природнім умовам Сіверськодонецького лісостепу, а також проблематиці палеокліматичних реконструкцій для характеристики загальних особливостей життя населення регіону в означений час. В рамках роботи було зібрано інформацію щодо 73 окремих поселенських пам’яток з матеріалами бондарихінської культури. Кожна пам’ятка верифікована та перевірена на предмет повторного відкриття за допомогою методу компаративного аналізу джерел та результатів картографування. Окреслено особливості топографічного розташування та ландшафтно-просторового положення поселень, проаналізовано отримані дані в аспекті господарського комплексу племен доби фінальної бронзи. Виокремлено ряд локацій зі специфічною концентрацією пам’яток – «кущами поселень», проаналізовано проблематиму можливості функціонування даного етнокультурного та соціопросторового явища в рамках реконструктивних реалій фінальнобронзового часу регіону. Роботу доповнено базою даних поселенських пам’яток бондарихінської культури регіону дослідження та результатами їх картографування.

The work is dedicated to the settlements of the Bondarykha culture of the Final Bronze Age on the territory of the Siversky Donets forest-steppe, which administratively occupies the center of the northern part of the Kharkiv region. The historiography of the study of the Bondarykha problems is generalized, the history of the study of the settlement structures of the upper course of the Siversky Donets is given in this paper. Particular attention is paid to the geographical and ecological aspects of the Siverskodonetsk forest-steppe, as well as the issue of paleoclimatic reconstructions to characterize the general living conditions of the population of the region at the time. The paper collects information of 73 settlement with materials of the Bondarykha culture. Each site has been verified by using a comparative analysis of sources and mapping results. The peculiarities of the topographic location and landscape-spatial position of the settlements are outlined, the obtained data in the aspect of the economic complex of the tribes of the Final Bronze Age are analyzed. A number of locations with a special concentration of archaeological sites - "bushes of settlements" were identified, the problem of the possibility of functioning of this ethnocultural and socio-spatial phenomenon in the framework of the reconstructive realities of the final Bronze Age of the region was analyzed. The work is supplemented by a database of settlement monuments of the Bondarykha culture of the study region and the results of their mapping.
Керівник: Скирда Валерій Володимирович, кандидат історичних наук, доцент кафедри історіографії, джерелознавства та археології
Keywords: HUMANITIES and RELIGION::History and philosophy subjects::Archaeology subjects; бондарихінська культура; доба фінальної бронзи; Сіверськодонецький лісостеп; поселення; топографія; екологічні ніші; ландшафтно-просторові структури; «кущі поселень»; Bondarikha culture; final bronze age; Siverskodonetsk forest-steppe; settlements; topography; ecological niches; landscape-spatial structures; “bushes of settlements”