Франчайзинг як модель розвитку підприємств у сфері туризму та гостинності: світові тенденції та національні перспективи - Журило, Єлизавета Михайлівна; Zhurylo, E. M. (Харків : Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна, 2025)
Роботу присвячено дослідженню франчайзингу як ефективного інструменту розвитку підприємств у сфері туризму та гостинності. Визначено сутність поняття «франчайзинг» та охарактеризовано його ключові риси як об’єкта наукового аналізу. Розглянуто основні підходи до класифікації франчайзингу, зокрема у контексті туристичної індустрії та готельного бізнесу. У роботі систематизовано чинну систему правового регулювання франчайзингових відносин на національному та міжнародному рівнях. Проаналізовано франчайзинг як стратегічний інструмент управління та масштабування готельного бізнесу, з акцентом на переваги, ризики та ключові чинники успіху франчайзингових моделей. Особливу увагу приділено вивченню міжнародного досвіду використання франчайзингу в туристичній діяльності, що дозволяє адаптувати успішні практики до українських реалій. Окреслено сучасний стан розвитку франчайзингових відносин в Україні у сфері туризму та гостинності, виявлено основні проблеми, що гальмують цей процес, та запропоновано перспективні напрями його подальшого удосконалення.

The work is devoted to the study of franchising as an effective tool for the development of enterprises in the field of tourism and hospitality. The essence of the concept of ‘franchising’ is defined and its key features as an object of scientific analysis are characterized. The main approaches to the classification of franchising are considered, in particular in the context of the tourism industry and the hotel business. The current system of legal regulation of franchising relations at the national and international levels is systematized. Franchising is analyzed as a strategic tool for managing and scaling the hotel business, with an emphasis on the advantages, risks and key success factors of franchising models. Particular attention is paid to the study of international experience in the use of franchising in tourism, which allows successful practices to be adapted to Ukrainian realities. The current state of development of franchising relations in Ukraine in the field of tourism and hospitality is outlined, the main problems hindering this process are identified, and prospective directions for its further improvement are proposed.
Franchising as a model for enterprise development in tourism and hospitality: global trends and national prospects
Керівник: Подлепіна Поліна Олександрівна, кандидат економічних наук, доцент кафедри світової політики, дипломатії та туристичного бізнесу, заступник директора інституту з міжнародної діяльності
Keywords: SOCIAL SCIENCES; франчайзинг; модель розвитку підприємств; туризм; гостинність; світові тенденції; національні перспективи; franchising; model for enterprise development; tourism; hospitality; global trends; national prospects